Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan'a yardım verilmesi konusunda müzakerelerin başlamasını gerektiğini vurgulayarak "Bu yolu denemezsek, ağır ihmal etmiş hatta sorumsuz davranmış oluruz" dedi.

Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) Yunanistan'a yapılacak yardımın oylandığı genel kurul öncesinde bir konuşma yapan Merkel, “Alman hükümetinin Yunanistan ile birlikte krizden çıkış yolu bulmaya çaba gösterdiğini” ifade etti.

“Yunanistan'a yardım sağlamanın avantajlarının, dezavantajların önüne geçtiğini” de vurgulayan Merkel, "Bu yolu denemezsek ihmalkâr hatta sorumsuz davranmış oluruz" ifadesini kullandı.

Merkel, Yunanistan'ı kurtarmak için Avrupalıların ve uluslararası kreditörlerin sorumluluğu olduğunu belirterek, aksi durumda “öngörülebilir bir kaos” yaşanacağını belirtti.

Yunanistan ile müzakerelerde gösterdiği çabalar için Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ye teşekkür eden Merkel, "Bunu sadece Yunanistan'daki insanlar için değil, aynı zamanda Almanya’dakiler için de yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Kurtarma tedbirleri meclisten geçti

Merkel’in “kaos” uyarısının ardından kurtarma paketi tedbirleri Bundestag’da onaylandı. Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat – Sosyal Demokrat koalisyonunun büyük oranda olumlu oy kullanması ile 439 lehte ve 119 aleyhte oy kullanılırken, 40 vekil çekimser kaldı.

Söz konusu programın onaylanması ile kreditörler Yunanistan’a 86 milyar euroluk (94 milyar dolar) finansal yardım sağlayacak.

Öte yandan, AMB Başkanı Draghi Perşembe günü gerçekleştirdiği basın toplantısında, IMF Başkanı Lagarde’ın yaptığı çağrıya katılarak Yunanistan’ın borçlarında indirime gidilmesinin gerekli olduğunu söyledi.