Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’da Syriza hükümetinin eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinde uygulanması istenen ekonomik reformların başarısız olacağını belirtti.

BBC'ye değerlendirmelerde bulunan Varoufakis, Yunanistan’ın tarihine “gelmiş geçmiş en büyük makro ekonomik yönetim felaketi” olarak geçecek bir program ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Atina’nın kemer sıkma önlemleri karşılığında kreditörlerden alacağı kredinin yaklaşık 86 milyar euro olması planlanıyor. Ancak eski Maliye Bakanı, programının başarısı konusunda iyimser değil. “Bu program kim tarafından uygulanırsa uygulansın başarısız olacak” görüşünü dile getiren Varoufakis, bu sonucun ne zaman gerçekleşeceğinin sorulmasını üzerine “Başarısız oldu bile” cevabını verdi.

Euro bölgesi liderleriyle görüşmeler sürerken geçtiğimiz günlerde bakanlık görevinden istifa eden Varoufakis’in ayrılışı, sık sık çatışma yaşadığı Euro Grubu’na karşı bir jest olarak görülmüştü.

Peki eski kabine arkadaşı, Yunanistan’ın Troyka tarafından deyim yerindeyse uygulamaya zorlandığı pakete karşı çıksa da imza atan Başbakan Alexis Tsipras’ın tavrını nasıl değerlendiriyor? “Tsipras’ın imzalamaktan başka seçeneği yoktu” görüşünü dile getiren Varoufakis, ”Bize iki seçenek sunulmuştu, kurşuna dizilmek ya da teslimiyet. O nihai stratejinin teslimiyet olduğuna karar verdi” dedi.

Varoufakis ekonomisinin krizden çıkabilmesi için bir sonraki kredi dilimine odaklanmanın yanlış olduğunu savunarak, ”Asıl amaç borçların yeniden yapılandırılması ve ekonominin yeniden yaşayabilecek bir dönüşüm ve reformdan geçirilmesi olmalı. Ben de, sadece bir sonraki kredi dilimini garanti altına alabilmek için ne gerekiyorsa yaparak bu yaklaşımı tehlikeye atmak istemedim” dedi.