Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin altın stokluyor ve durmaya niyeti yok gibi görünüyor. Çin nihayet geçtiğimiz 6 yılda en büyük ikinci altın alıcı olduğu konusuna netlik getiriyor. Analist ve traderlar alımların devam edeceğini öngörüyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Cuma günü konu ile ilgili 2009’dan bu yana ilk kez güncelleme yaptı. Buna göre PBOC, 1,658 ton altın rezervine sahip ve bu da yıllık 100 ton altın alımı yapıldığına işaret ediyor. Llondra’daki Societe Generale SA analistlerinden Robin Bhar, altın stokunun zamanla 5,000 tonu aşabileceğini belirtti.

Londra’da bulunan UBS Group AG analistlerinden Joni Teves, “Çin stratejisi ile ilgili açık olmadı. Dolayısıyla şu an önemli konu piyasanın alımların devam etmesi ile ilgili inancı. Daha fazla alım için kapıyı açık bıraktılar. Bu altın için aşağı yönlü hareketi sınırlandırabilir” diye konuştu.

Rusya ve Almanya gibi diğer büyük altın sahipleri altın varlıklarını her ay güncellerken, Çin geçtiğimiz haftaya kadar veri ile ilgili bir bilgilendirme yapmadı. Açıklanan veri ülkenin kıymetli metali Döviz rezervlerini çeşitlendirmek için kullandığını gösteriyor. Politika yapıcılar yuanı Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rezerv para birimi sepetine eklenmesini sağlamaya çalışıyorlar.

Merkez bankası ve IMF verilerine göre Çin, 2009’dan bu yana 604 ton altın alımı yaptı ve Rusya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Total altın varlıkları, Çin’i dünya genelinde beşinci sıraya yerleştiriyor.

Çin’in 2009’dan bu yana ilk kez Cuma günü altın rezervleri verisinin güncelledi ancak ülkenin rezervlerindeki artış beklenenden az oldu.