Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın kreditörleri, ülkenin yeni kurtarma programı şartları ile ilgili görüşmeleri 6 Ağustos’a kadar tamamlamayı ve ilk dilimin ödemesini 17 Ağustos’a kadar yapmayı planladığı bildirildi. Konu ile ilgili bilgi veren uluslararası yetkili isminin açıklanmamasını istedi.

Aynı kaynağa göre Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan yetkililer, gelecek üç yıl için olan acil durum kredilerinin şartları üzerinde yeni bir mutabakat anlaşmasına varmak için çalışıyorlar.  Önümüzdeki haftalar için olan program, deneme amaçlı ve iki taraf arasındaki müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye bağlı.

Yunan bankaları Pazartesi günü yeniden açıldı. Yunanistan, Avrupa Birliğinin kriz fonundan gelen krediyi IMF’e yapması gereken ödeme için kullandı. Likidite sıkıntısı çeken ülke, ekonomik çöküşün eşiğine gelmesinin ardından normalleşmeye çalışıyor.

86 milyar euro (94 milyar dolar) değerindeki paketin onaylanma zamanı oldukça hassas. Yetkiliye göre ulusal parlamentoların kurtarma paketini 13 Ağustos’a kadar onaylaması gerekiyor ki AMB tarafından tutulan 3.2 milyar euroluk tahvil ödemesi zamanında yapılabilsin. Pazartesi günü Yunanistan AMB’ye 4.2 milyar euroluk bir ödemeyi zamanında gerçekleştirmişti.