Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Altın New York'ta düşüşünü 10'ncu güne taşırken ve 1996'dan bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönelirken, Goldman Sachs Group Inc. düşüşün daha da süreceği tahmininde bulundu ve yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla daha fazla altın satışı yaptı.

Metal New York'ta, 9 Temmuz'dan bu yana her gün düştü ve bu süre boyunca yüzde 6.1 değer kaybetti. fiyatlar Pazartesi günü ons başına 1,080 dolar ile beş yılın en düşük seviyesine indi ve altında destekli ETF'lerdeki altın varlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın, Fed'in faiz artırımına gitmeye hazırlanmasının doları güçlendirmesi ve altının cazibesini azaltması ile birlikte yatırımcıların gözdesi olmaktan uzaklaştı. Goldman'ın New York ofisinden emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, fiyatların 2009'dan bu yana ilk kez 1,000 doların altına inebileceğini kaydetti. ABN Amro Bank NV'den Georgette Boele ve Societe Generale AG'den Robin Bhar da altın konusunda aşağı beklentiye sahip.

Boele, Çarşamba günü Amsterdam'dan e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Altın fiyatlarının daha da düşmesini bekliyorum," dedi ve "ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisi değerli metaller için olumsuz" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 düşerek, New York saati 05:17'de ons başına 1,093 dolara geriledi. Londra'da, spot altın yüzde 0.6 geri çekilerek ons başına 1,094.43 dolara indi.

Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta kanun koyuculara yaptığı konuışmada, yetkililerin bu yıl faiz artırımına gitme kararı almasını beklediğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard'a göre, Fed'in eylül ayında faiz artırma olasılığı yüzde 50'den fazla. ABD dolarını gösteren endeks son bir yılda yüzde 19 yükseldi.

ABD Faizi

Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Çin'in geçen hafta açıkladığı altınr ezervlerinin analistlerin beklentisinin altında kalması da altını olumsuz etkiledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 4.4 ton daralarak 1,563.81 tona indi ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Varlıklar 2,632.5 ton ile rekor seviyeye ulaştığı Aralık 2012'den bu yana her çeyrek dönemde düştü.

Ancak halen fiyatların beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında olması alım getirebilir. American Eagle olarak adlandırılan sikke altın satışları Temmuz ayında 111,000 onsa çıktı ve bu bile şimdiden, fiyatların ayı piyasasına girdiği Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviye.

HSBC Holdings Plc analistleri James Steel ve Howard Wen, raporlarında, "Altının son sert düşüşüne fiziki piyasalardan kayda değer bir tepki gelmemesine karşın, bunun fiziki talebin düşük kalacağı anlamına geldiğini düşünmüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli gümüş kontratları yüzde 0.4 kayıpla ons başına 14.73 dolara indi. Ekim vadeli platin yüzde 1.4 düşerek ons başına 970.40 dolara inerken, Eylül vadeli palladyum yüzde 1.6 değer kaybderek ons başına 619.55 dolara geldi.

(13:15'te güncellendi)