Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen’in ABD faiz oranlarını kademeli olarak artırma vurgusu yapması, yatırımların düşüş gösteren enflasyon beklentilerinden destek buluyor.

Nominal ve endeks bağlantılı tahviller arasındaki farktan türetilen 10 yıllık başa baş oran, Salı günü 1.83 yüzde puana gerileyerek 1 Haziran’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Enflasyon görünümünden etkilenen 2 yıl vadeli ve 30 yıl vadeli tahvillerin faizleri arasındaki fark, 1 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde. Yellen geçtiğimiz hafta ABD Senato Bankacılık Komitesi’ne sıkılaştırmayı ihtiyatlı ve kademeli bir şekilde yapmayı tercih ettiğini söyledi.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. faiz oranı stratejistlerinden Damien McColough, “Enflasyon korkusu olduğu fikrine kesinlikle katılmıyorum, bu kesin. Uzun vadeli oranlardan gelen mesaj, Yellen’in kademeli bir sıkılaştırma döngüsünden bahsetmesi. Bu bir sıkılaştırma döngüsü bile değil. Oranların yeniden normaleştirilmesinin başlangıcı” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Tokyo saati ile 10.54’te yüzde 2.33 seviyesinde yatay seyretti. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 98 1/4 seviyesinde.

2 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 0.68, 30 yıl vadeli tahvilin fiyatı yüzde 3.06 seviyesinde. Aradaki fark 237 baz puana gerileyerek 17 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi.