Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, teknoloji şirketlerinin finansallarının hayalkırıklığı yaratması ile birlikte değer kaybederken, emtia grubunun 13 yılın en düşük seviyesine inmesi, madencilik şirketlerinin hisse senetlerine satış gelmesine neden oldu.

Nasdaq 100 vadelileri, ABD'de teknoloji hisselerini içeren Nasdaq Bileşik Endeksi'nin bu hafta rekor seviyeye çıkmasının ardından, New York saati ile 07:00'de yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu. Apple Inc.'nin gelir tahmini beklentilerin altında kaldı ve Microsoft Corp. en büyük çeyrek dönem zararını gerçekleştirdi. Bu gelişmeler sonucu her iki şirketin hisseleri, ilk işlemlerde değer kaybetti. Petrol, bakır ile birlikte değer kaybederken, altın Salı günkü yükselişin ardından 1,100 doların altına indi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın artan sayıda üyenin enfasyon baskılarının güçlenmesinden endişe duyduğunu açıklamasının ardından değer kazandı.

Apple'ın finansalları, AAC Technologies Holdings Inc., Sharp Corp., Japan Display Inc., Dialog Semiconductor Plc ve Samsung Electronics Co. gibi tedarikçi firmaların hisse senetlerini olumsuz etkiledi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., petrol, bakır ve kömür üretimlerinin düşeceğini kaydederken, Goldman Sachs Group Inc.'den Jeffrey Currie, emtia grubunun yapısal ayı piyasasında olduğuna dikkat çekerek, altının 1,000 dolarıan altına inebileceği tahmininde bulundu. Avustralya'da tüketici fiyatları ikinci çeyrekte beklenenden daha az arttı ve bugün ABD'de konut başlangıçları verisi açıklanacak.

Londra'da EFG Asset Management araştırma müdürü Daniel Murray, "Apple'ın tedarik zinciri açık bir şekilde tüm dünyada şirketler üzerinde etkili oluyor," dedi ve "Emtia grubundaki son satış dalgasının, güçlü dolar beklentisinden ve aynı zamanda Çin'den kaynaklanan kaygılardan dolayı gerçekleştiğini düşünüyorum. Bunlardan hiçbirinin yakın zamanda değişmesini beklemiyorum" yorumunda bulundu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "Piyasalar daha da volatil hale gelecek," dedi ve "ABD'de kar sezonu oldukça zayıf olacak. Yatırımcılar Apple'dan çok fazla şey bekliyor ve bu durum hisse fiyatında yansımasını buldu. Samsung gibi rakiplerinin ürettiklerinden radikal bir şekilde değişik bir ürün ortaya çıkaramadığı takdirde, Apple daha fazla ne gibi bir ilerleme sağlayabilir ki?" şeklinde görüş bildirdi.

(14:30'da güncellendi)