Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası'nın tansiyonu, ülke içinde yaşanan saldırıların da etkisiyle yeniden artıyor. Dolar/TL 'nin bir aylık volatilitesi, son haftalarda koalisyona ilişkin umutların artması sayesinde Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye gelmişti.

Volatilite 7 Haziran seçiminin hemen ardından 18.00 seviyelerine kadar gelirken, meclisteki partilerin koalisyon için resmi temaslarda bulunmaya başladıkları geçtiğimiz hafta yüzde 41 kadar gerileyerek 10.44'e kadar geldi. Volatilite hafta başında yaşanan son iki yılın en büyük terör saldırısı ve bugün Şanlıurfa'da iki polisin şehit edilmesi sonrası bugün tekrar 12.74'e çıktı.

Piyasa saldırı haberlerine duyarlı

Analistler, Suruç'ta yaşanan saldırıyla bağdaştırılabilecek her türlü haberin piyasalarda bir karşılığı olacağını ifade ediyorlar. Pazartesi günü yaşanan patlamada 32 kişi hayatını kaybetmişti. Bugün Ceylanpınar'da iki polisin evlerinde öldürülmesi olayını ise PKK üstlendi.

Azimut Portföy Stratejisti Yiğit Arslan, piyasalardaki volatilitenin siyasi belirsizliğin güvenlik endişeleri ile birleştiği durumda iç güvenlik konularında irade ortaya koymak konusunda zaaflar yaşanabileceğini endişelerine bağlamanın mümkün olduğunu söyledi. Arlsan "Küreseler piyasalarda FED'in faiz artırım patikasına yaklaştıkça "flight to quality" - "kaliteye kaçış" davranışınızı göstereceğini geçtiğimiz dönemlerde konuşmuştuk. Şu anda da gelişmekte olan hisse senedi piyasalarının gelişmiş hisse senedi piyasalarından geçtiğimiz 1 haftada yüzde 5 oranında negatif ayrıştığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde gelişmekte olan ülke özel sektör bonolarından, daha güvenli olan ve benzer getiriler sunan kira sertifikalarına da ciddi bir para akışı olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu.

Destek Menkul Değerler Analist Adnan Çekçen de, geçtiğimiz hafta yaşanan rahatlamanın ardından bu hafta görülen olumsuz fiyatlamanın iç gelişmelerden kaynaklandığını söyledi. Çekçen şöyle konuştu: "Geldiğimiz noktada iç piyasada yaşanan saldırı olayları ve koalisyon sürecinin belirsizliğini koruması ile varlık sınıfları arasında en çok değer kaybeden TL varlıkları oldu. Kurun geldiği nokta ve endeks tarafındaki zayıf görünümü biz daha çok iç piyasadaki gelişmelere bağlayabiliriz."

Öte yandan dolar/TL de seçim sonrası 2,80'e kadar çıkmasının ardından aynı süreçte yüzde 5 kadar gerileyerek, geçtiğimiz hafta 2,63'ü görmüştü. Bu hafta yaşanan hadiselerin de etkisiyle yeniden yükselen kur bugünkü saldırı sonrasında yüzde 1.35 artış göstererek 2,7227'ye çıktı. Borsa İstanbul 100 endeksi de geçtiğimiz hafta yeniden 83 bin puanı aşmasının ardından bugün 80 bin seviyesine indi.

TCMB önlem alacak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda yarın Temmuz ayı Para Politikası Kurulu gerçekleşecek ve faiz kararı açıklanacak. TCMB'nin kurdaki oynaklığa ve artan tansiyona rağmen, hükümet kurulmadan önce bir hamle yapması beklenmiyor.

Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson Merkez Bankası'nın yarın bir hamle yapma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyledi. Enflasyondaki düşüş ve kurun bir nebze dengelenmesi sayesinde faiz artışı baskısının hafiflediğini ifade eden Jackson "TCMB'nin kullanacağı dilde de fazla değişiklik beklemiyorum" diye konuştu.

TD Securities Gelişen Piyasa Stratejisti Cristian Maggio ise, yarınki toplantıda herhangi bir adım atılmasını beklemediğini, ancak son dönemde hafifleyen enflasyon baskısının baz etkisinden kurtulunca yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti.

Uzmanlar hükümet kurulmadan önce yaşanan belirsizlik nedeniyle kırılgan olmasını bekledikleri piyasalardaki dalgalanmaların bir süre daha süreceğini ifade ediyorlar.

Dolar/TL'nin 1 aylık volatilitesi:

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com