Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şüphesiz ki bu yıl, hafta veya ay emtia için olumlu geçmedi. Ancak en kötü performansları gösterenlere odaklanmak hikayeyi tam olarak anlatmaya yetmiyor.

Bloomeberg Emtia Endeksi, bu ay yüzde 7.2 geriledi ve 20 Temmuz’da 13 yılın en düşük seviyesini gördü. En büyük kayıpları verenler kahve ve şeker gibi mahsüller oldu. Her biri yüzde 27 geriledi. Commerzbank’a göre kahve ve şekerdeki gerileme, en önemli üretici olan Brezilya’daki zayıf para biriminden ve yıllardır süren arz fazlasının ardından stokların yüksek olmasından kaynaklandı. Kahve ve şeker ayrıca hava koşullarına oldukça duyarlı.

Ancak bunlar, bütün endeksi aşağı çeken asıl nedenler değil. Endeksteki düşüşte en büyük katkıyı, bakır ve nikel gibi sanayi metalleri yaptı. Bakır bu yıl yüzde 12, nikel yüzde 23 geriledi. Bakır ve nikeldeki gerilemede, Çin hisse senedi piyasasındaki düşüşün dünyanın en büyük metal tüketicisindeki zayıflayan talebi açığa vurduğu endişesi etkili oldu.

Petrol ve altın gibi daha değerli olan emtianın endeksteki ağırlığı daha yüksek. Petrol bu yıl yüzde 12, altın yüzde 6.8 geriledi. Endeksteki en küçük üyeler ve en büyük nominal düşüşler arasında pek çok örtüşme bulunuyor.