Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Çin’in imalat sanayi göstergesinin 15 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından haftalık kaybı genişletiyor. Çin’de açıklanan veri bölge büyümesinin yavaşladığı endişelerini alevlendirdi.

Yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ve üst üste 3. haftalık kayba hazırlanıyor. Güne Kore’nin genişlemesi 23 Temmuz’da açıklanan veriye göre Haziran itibarıyla sona eren üç aylık dönemde yavaşladı ve düşüşü üst üste 5. çeyrek dönemde de sürdürdü. Emtia fiyatlarındaki gerileme Asyalı ham madde ihracatçılarının döviz kurlarını olumsuz etkiledi. Öte yandan ABD faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor

Hong Kong’daki Success Wealth Management Ltd. Başkanı Stella Lee, “Çin Asya’nın en büyük ekonomi ve Çin’in yavaşlaması bölgenin görünümü üzerinde etkilere sahip. ABD’nin faiz artırımı sağlam görünüyor. Faiz artırımı fonların gelişen piyasalardan çıkıp ABD’ye yönelmesini tetikleyecek” dedi.

Tayland bahtı yüzde 1.9 ile 2 aydan uzun bir sürenin en büyük haftalık düşüşünü kaydetti ve kayıplara öncülük etti. Güney Kore vonu yüzde 1.7 geriledi. Tayvan doları yüzde 1 değer kaybetti.