Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın, Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in ne zaman faiz artırımına gideceğine ilişkin işaretler vermesi beklenen ABD istihdam verisi öncesi, beş yılın en düşük seviyesi yakınında işlem görüyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 07:20'de ons başına 1,085.30 dolarda kaldı. Spot altın yüzde 0.1 yükseldi.

UBS Group AG değerli metaller analisti Joni Teves, "Güçlü bir istihdam verisi gelirse, altın üzerindeki baskı artar," dedi ve "altında son sıçramalar ikna edici değildi ve sanırım insanların halen eylül ayındaki Fed toplantısına ayak dirediğinin bir göstergesi" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Londra'da kayıplarını yedinci haftaya yaymaya ve 10 yılıne n uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Altına yönelik beklentiler, iyileşen ekonomiyle birlikte Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmaya hazırlanması ve buna bağlı olarak yatırımcısına faiz ödemeyen altının cazibesinin azalması ile birlikte, kötüleşti. Bank of America Merrill Lynch , Fed'in Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımına gitmesini bekliyor.

Fed Guvernörü Jerome Powell, Çarşamba günü CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, gelecek ayki toplantıda faiz artırımını destekleyip desteklememe konusunda karar vermeden önce özellikle istihdam verilerine bakacağını söyledi.

ABD'de istihdam verisinin istihdamda güçlü bir artışı göstemesi ve buna bağlı olarak faiz artırımı için durumu güçlendirmesi bekleniyor. Ancak dün açıklanan özel sektör istihdam verisi beklenenden kötü çıktı.

ABD'de dün açıklanan ADP Araştırma Enstitüsü verilerine göre, özel sektör istihdamı Temmuz ayında 185,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 215,000 artması bekleniyordu.

ABD'de Çalışma Bakanlığı Cuma günü Temmuz ayı istihdam verileri açıklanacak. Haziran ayında 223,000 artan tarım dışı istihdamın, Bloomberg'in anketine katılan 95 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Temmuz ayında 225,000 artış göstermesi bekleniyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü itibariyle Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Eylül vadeli gümüş yüzde 0.1 düşüşle ons başına 14.540 dolara geriledi.

Platin kontratları yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 952.20 dolara yükselirken, palladyum vadelileri yüzde 0.8 kazançla ons başına 597.70 dolara ulaştı.

(16:20'de güncellendi)