Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nin en büyük bankaları yıldan bu yana en büyük birleşik karı kaydetti. Karlardaki yükseliş sorunlu sektörün toparlanmaya başladığı sinyali verdi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre bölgenin varlık bakımından en büyük 10 bankası, ikinci çeyrek dönemde 11.4 milyar euroluk (12.4 milyar dolar) net gelir elde etti. Böylece 2011’in ilk üç ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. Avrupa banka karlarındaki toparlanmada risk provizyonlarının daralması etkili oldu. Bankalar riskli krediler için az miktarda fon ayırıyorlar.

Borç krizi sırasında batık kredilerin yükselmesi ve durağan talep ile zorluk çeken Avrupa bankaları, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvikinin etkisiyle gelen ekonomik toparlanmadan destek buluyor. Ancak bankalar, yine de sermaye kurallarının sıkılaştırılması, geçmiş suistimallere bağlı cezalar ve kredi marjinlerinin daralması ile güçlük çekiyor.

Robeco Groep NV yöneticilerinden Patrick Lemmens, “Avrupa bankaları doğru yönde ilerliyor. Batık kredilerin gerilemesi ile sonuçlara olumlu yansıyor” dedi.