Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, bugün Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin en alt basamağındaki Baa3 kredi notu ve negatif görünümü için güncelleme açıklaması bekleniyor. Uzmanlar kredi notunda herhangi bir değişiklik beklemese de, Türk ekonomisi için görünümün zayıf olmasının altı ay içerisinde bir not indiriminin masada olabileceğini gösterdiği ifade ediliyor.

BloombergHT.com'a konuşan Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, bugünkü güncellemede bir not indirimi beklemediğini ifade etse de, belirsizlikler negatif yöne evrildiğinde not indirimi gelebileceğini söyledi.

Goldman Sachs analistlerinden Ahmet Akarlı ve Kasper Lund-Jensen, dün yayınlanan raporlarında, bugün Türkiye'nin kredi notunun teyit edilmesini beklediklerini ifade etseler de, kredi kalitesinde yaşanan bozulma nedeniyle altı ay içerisinden not indiriminin ciddi bir ihtimal olduğunu kaydettiler.

Not indiriminin altı ay içerisinde masaya gelebileceği yorumunun başlıca sebepleri şöyle sıralanıyor:

1- Siyasi belirsizlik

Türkiye'de seçimin ardından tam iki ay geçmesine karşılık henüz hükümet kurulacağına ilişkin bir iyimserlik yaşanmıyor. AK Parti ile CHP görüşmeleri sürdürse de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birçok AK Parti yetkilisinin erken seçim istediği ifade ediliyor. Seçim için 22 Kasım tarihi tartışılmaya başlanırken, hükümet kurulması için verilen 45 günlük süre 23 Ağutos'ta sona eriyor.

Meksa'dan Özavcı da, iç güvenlik riski ve çözüm süreci konusunda hangi yol izleneceğinin yeni hükümet kurulmadığı için belirsizliğini koruduğunu belirtti.

2- Fed'in faiz artışına yaklaşması

ABD Merkez Bankası Fed'in geçtiğimiz yıl tahvil alımlarını sonlandırmasının ardından faiz artışını ne zaman gerçekleştireceği uzun süredir küresel piyasaları en fazla meşgul eden konu olarak karşımıza çıkıyor. Amerikan ekonomisinin toparlanmasına hız vermesi, Fed yetkililerinin elini güçlendiriyor. Analistlerin önemli bir kısmı Eylül'de faiz artışı ihtimalini yakın görüyor.

Bu durum cari açığını dışarıdan gelen parayla fonlamak durumunda olan Türkiye gibi gelişen ekonomiler için ciddi bir sıkıntıya yol açabilir. Özellikle faiz artışıyla birlikte gelişen ülkelerden fon çıkışı olabileceği ifade ediliyor. Bunun ötesinde, Fed'in tahvil alımlarını sonlandırdığı 29 Ekim'den bu yana Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 26'nın üstünde değer kaybetmesi de faiz artışının nasıl sonuçlara yol açabileceğinin habercisi olarak görülüyor.

BloombergHT.com'a konuşan TEB Portföy Araştırma Direktörü Pınar Uğuroğlu ise politik ve jeopolitik gelişmelerin endişe verici olduğunu belirterek, Fed riskine dikkat çekti.

3- Makroekonomik veriler alarm veriyor

Türk ekonomisi açısından üstünde önemle durulan makroekonomik veriler son dönemde ciddi anlamda bozulma gösterdi. Tüketici Güven Endeksi 2009 krizinden bu yana en düşük seviyelere gelirken, dış ticaret istatistikleri de alarm veriyor. Öte yandan TL'nin zayıf seyrini sürdürmesi, enflasyonun yaz aylarının ardından  baz etkisi kaybolunca tehlikeli düzeye çıkabileceği anlamına geliyor.

Ticaret verilerine bakıldığında ise ihracatın ciddi anlamda gerilediği görülüyor. Dış ticaret verileri geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana gerileyen bir grafik çiziyor. Öte yandan cari açık noktasında da yeniden sıkıntı veren seviyelere yaklaşılıyor. Cari denge şu an için ciddi bir soruna işaret etmese de, petrol fiyatlarının etkisinden arındırılmış "enerji dışı cari denge" Mayıs'ta yeniden eksiye düştü.

Bugün Moody's'in bir değişiklik yapmaması ve hatta takvimde yer alan son üç tarihte olduğu gibi bir güncelleme yapmaması da bekleniyor. Ancak bu durum Türk ekonomisin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu değiştirmeyeceği için, not indirimleri önümüzdeki dönemde masada olabilir.

Öte yandan bazı analistler de tablounun önümüzdeki dönemde tersine dönebileceğini ve olumlu bir hava yakalanabileceğini ifade ediyor. TEB Portföy'den Uzunoğlu, Fed'in faiz artışının kısmen fiyatlandığını ve Mayıs 2013'teki gibi ciddi bir sarsıntı beklemediğini ifade ederken, hükümetin de eninden sonunda kurulacağı görüşünü paylaştı.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com