Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Altın, Çin'in yuan devalüasyonunun diğer ülkelerin de Döviz piyasalarına müdahale edebileceği endişelerini artırması sonucu üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Platin ve palladyum da değer kazandı.

Çin, politika yapıcıların ihracatçıları desteklemek için çabalarını artırmaları ile birlikte, yuanda son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu yaptı. Çin Merkez Bankası yuanın günlük referans kurunu yüzde 1.9 düşürdü ve bu durum, yuanın resmi ve piyasa kurlarının birleştirildiği Ocak 1994'ten bu yana en hızlı günlük kaybını yaşamasına neden oldu. Çin'in bu adımı, ihracatı daha rekabetçi hale getrmeyi amaçlayan diğer bir uluslararası devalüasyon serisinin tetiklenebileceği endişelerini güçlendirdi.

Kopenhag'da Danske Bank A/S kıdemli analisti Christin Tuxen, "Çin'in devalüasyon adımı, kur savaşının potansiyel olarak yeniden başlaması olara görülüyor," dedi ve "Diğer ülkelerin de para birimlerinin değer kazanmasına sınır koyma yolunda adım atma olasılığı bugün düne oranla daha yüksek ve bu durum altının çekiciliğini artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 1.4 yükselişle ons başına 1,119.58 dolara kadar çıkarak 20 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 11:48'de 1,111.40 dolara geldi. Fiyatlar böylece yükselişini dördüncü güne taşıyarak, Mayıs ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Döviz Piyasaları

Çin'in devalüasyonu, Avustralya ve Yeni Zelanda'da faizlerin düşürülmesine ilişkin çağrıların azalması ve Japonya'nın bu çeyrekte teşvikleri artırmaktan kaçınması ile birlikte, Asya'da kur savaşının hız kaybediyor gibi görünmesinin ardından, küresel piyasalarda sert bir dalgalanma yarattı. ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentisi hemen hemen bütün önemli para birimlerinin dolar karşısında zayıflamasına neden olurken, Çin, yuanın Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) rezerv para statüsü kazanmasına yönelik çabalarını artırdığı bir ortamda, yuanı Mart ayından bu yana fiili olarak dolara endekslemişti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,112.70 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi son 100 günün ortalamasının iki katına çıktı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Eğer Çin hükümeti parasını devalüe ederse, ardından yatırımcılar daha fazla altın tutma kararı alabilir. Bu nedenle bu hareket altın için olumsuz değil" dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günüt itibariyle 18 günün 17'sinde azaldı ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar geçen ay 70.3 ton ya da yüzde 4.4 azaldı.

Spot gümüş yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 15.2664 dolara çıktı.

Platin yüzde 0.5 yükselerek ons başına 990.55 dolara tırmandı. Metal erken saatlerde 17 Temmuz'dan bu yana ilk kez 1,000 dolar seviyesini aştı. Palladyum yüzde 1.2 değer kazanarak ons başına 617.75 dolara yükseldi.

(14:40'ta güncellendi)