Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Yuan'ı Dolar karşısında %1.9 devalue etmesinin ardından dolar güçleniyor. Dolar, Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur gibi muadillerinin karşısından en az yüzde 1 yükseldi.

Amerikan para birimi, 16 majör para biriminin tamamı karşısında yükseldi. Dolar, Amerikan Merkez Bankası'nın 2006'dan bu yana ilk kez faiz artıracağı beklentisi ile bu yılki güçlenmesini de artırdı.

Dolar, Avustralya Doları ve Yeni Zelanda kiwisi karşısında bu yıl en az yüzde 10 tırmandı. Çin'den azalan talep ise Güney Pasifik ülkelerinin ekonomilerini baltalıyor. Çin merkez Bankası para birimi Yuanı'ı Dolar karşısında %1.9 devalue etti. 

tokyo'daki Mizuho Bank Ltd. baş piyasa ekonomisti Daisuke Karakama, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Çin'in ekonomik yavaşlaması emtia fiyatlarını aşağı çekerken aynı zamanda ham madde ihracatına bel bağlayan ekonomileri de aşağı çekecek gibiydi. İşte bu ortamda sadece faiz artışına dair beklentiler değil, aynı zamanda dış faktörler de dolar için olumlu rol oynuyor." yorumunda bulundu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükselişle Tokyo'da yerel saatle 13.16'da 1,213.14 seviyesine geldi ki söz konusu oran 15 Temmuz tarihinden bu yana en büyük günlük kazanca işaret ediyor.

- Çin'in devalüasyonu

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, ihracattaki sert düşüşün ile birlikte para birimi yuanda son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu gerçekleştirdi ve Mart ayından bu yana fiili dolara endeksli seyri sonlandırdı.

Çin merkez Bankası (PBOC) yuanın günlük referans kurunu yüzde 1.9 hızda düşürdü ve bunun sonucu yuan, resmi ve piyasa kurlarının birleştirildiği Ocak 1994'ten bu yana en hızlı bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi.