Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, ABD merkez bankasının sıfır seviyesi yakınında bulunan gösterge faizi yükseltmeye hazırlanması ile birlikte tahvil yatırımcılarını uyardı.

Greenspan, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Bekleyen bir tahvil piyasası balonu var," dedi ve "Bunun nereye gittiğini nihayetinde belirleyecek olan, geriye yaslanıp kendimize normal faiz oranınının nerede olduğunu sormak olacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine tahvillerinin faizleri, Fed'in ekonomiyi desteklemek için temel faizi 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutması ile çıpalanmış durumda. Fed'in gösterge faizi olan banklararası piyasada gecelik borç verme faizi hedefi son 20 yılda ortalama yüzde 2.70 seviyesinde gerçekleşti.

ABD'nin 10 yıl vadeli gösterge Hazine tahvilinin faizi dört baz puan düşerek, Londra saati ile 09:44'te yüzde 2.19'a indi. Yüzde 2.125 faizli ve Mayıs 2025 vadeli tahvilin fiyatı 3/8 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.75 dolar yükselerek 99 15/32'ye çıktı.

10 yıllıklarının faizi son 20 yılın ortalamasının yaklaşık yarısı kadar ve 2012 yılında görülen rekor düşük seviyenin yalnızca bir yüzdepuanı uzağında. Bu kağıdın faizleri, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, gelecek yılın ortasında yüzde 2.82'ye tırmanacak.

Greenspan, Bloomberg'in "Surveillance" adlı programında Tom Keene'ye yaptığı değerlendirmede, ayrıca, düşük verimliliğim ABD ve diğer büyük ekonomilerin karşı karşıya bulunduğu önemli sorunlaran biri olduğunu söyledi. 1987-2006 arasında Fed Başkanlığı'nı yürüten Greenspan şimdi özel danışmanlık yapıyor.  Greenspan, balon için 1996 yılının Aralık ayında "rasyonel olmayan coşku" söylemini kullanmıştı.