Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi, İran'ın yaptırımların ağırlaştığı 2012'den bu yana en fazla arzı sağlaması ile geçtiğimiz ay üç yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Dünyanın petrol arzının yüzde 40'ını sağlayan OPEC ülkeleri resmi açıklamaya göre Temmuz'da günlük 100.700 varil artışla 31.5 milyona çıktı. Bu artış, yaz aylarının sonunda talebin zirve yaptığı dönemde üretimi azaltan Suudi Arabistan'a rağmen gerçekleşti. OPEC

Petrol fiyatları, OPEC'in arz rakamları, ABD'nin yüksek seviyede kalan üretimi ve Çin'e ilişkin endişeler nedeniyle geçtiğimiz hafta varil başına 50 doların altına inerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti. İran 14 Temmuz'da P5+1 ülkeleri ile anlaşma sağlayarak, petrol ihracatına uygulanan yaptırımların kaldırılması yolunda önemli bir adım atmıştı.

OPEC'in Viyana'daki merkezinden yapılan açıklamada "Yılın bu dönemine kadar görülen beklenti üstündeki küresel petrol üretimi ve belli başlı tüketici ülkelerin toparlanma işaretleri vermeleri ile petrol talebi gelecek aylarda artmaya devam edecek ve arz-talep dengesizliğini azaltacak" denildi.