Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Çin yuan, Asya para birimlerinin 2008'den bu yana en büyük iki günlük düşüşüne öncülük etti ve finans piyasası volatilitesinin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerini güçlendirdi. Hisse senetleri tüm dünyada değer kaybederken, ülke tahvilleri ve altın yükseldi.

Yuan, konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) referans kurunu yüzde 1.6 daha düşürdükten sonra hızlanan yuan kayıplarını durdurmak için piyasaya müdahale ettiğini kaydetmesinin ardından yüzde 1 geriledi. Kargaşa Avrupa hisse senetlerinin bir ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine neden olurken, ABD enflasyon görünümü üzerinde baskı oluşturdu ve yatırımcıların Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin bahislerini zayıflattı. Bu durum doların euro ve yen karşısında zayıflamasına neden oldu.

Zürih'te R&A Research & Asset Management AG şef yatırım yetkilisi Otto Waser, "Çin tüm dünya için büyük bir büyüme yönlendiricisi, bu nedenle küresel büyümeye yönelik bir risk var," dedi ve "Eğer dünya ekonomisi zayıflamaya dönerse, Fed dikkatini dolar üzerinde tutmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 07:23'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Bloomberg JPMorgan Asya Dolar Endeksi iki günlük düşüşünü yüzde 2.1'e genişletirken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan düşüşle yüzde 2.09'a indi ve iki yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi eksi yüzde 0.29'a kadar düştü.

Çin'in Salı günkü yuanı devalüe etme ve daha fazla piyasa bazlı kur yönündeki beklenmedik kararı, küresel ekonomik büyümenin en önemli motorlarından birinin teklemekte olduğu yolundaki endişeleri artırdı. Vietnam Çarşamba günü para biriminin işlem bandını genişletti ve bu durum, rekabetçi devalüasyonlara gidileceği endişelerini artırdı. Traderlar, Çin'in adımının enflasyon beklentilerini düşürmesi ve Fed'in üzerindeki faiz artırma baskısını azaltması ile birlikte, ülke tahvillerine yönelerek güvenli liman arıyor.

Hong Kong'da Partners Capital International CEO'su Ronald Wan, "Çin hükümeti şu anda, ekonomiye istikrar kazandırmak için tüm araçları harekte geçirerek, küresel etkilerden daha ziyade iç sorunlar üzerinde odaklandı," dedi ve "Zayıf yuan, daha zayıf tüketim gücü ve Çin'in yabancı ürünlere daha düşük talebi ve emtianın düşeceği anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

(14:40'ta güncellendi)