Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'in devalüasyonunun Türkiye'ye etkisi sınırlı olacak

Çin'in devalüasyonunun Türkiye'ye etkisi sınırlı olacak

  • Çin'in devalüasyon hamlelerinin Türkiye'ye etkisinin, diğer gelişmekte olan ekonomilere göre sınırlı olacağı belirtiliyor

Giriş: 13 Ağustos 2015, Perşembe 12:38
Güncelleme: 14 Ağustos 2015, Cuma 11:10

Çin'in devalüasyon hamlelerinin Türkiye'ye etkisinin, diğer gelişmekte olan ekonomilere göre sınırlı olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, Çin'in yuanın değerini düşürmesinin, Türkiye ekonomisine olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, iki ülke arasındaki ticaretin çok büyük oranda tek yönlü olduğuna işaret ederek, daha önceki Çin kaynaklı dalgalanmalarda olduğu gibi bu gelişmenin de Türkiye'ye sınırlı etkileri olmasını beklediklerini ifade etti.

Türk ihracatçılarının Çin'e karşı halihazırda maliyet rekabeti yapmaktan çok uzak olduğunu anlatan Gürleyen, "Türkiye'nin Asya ülkelerine karşı rekabet gücü zayıf. Biz Avrupa ülkelerine karşı iyiyiz. Bizim Çin'e karşı rekabet gücümüz fiyat değil. Daha çok hızlı hizmet verme ve lojistik üstünlüğümüz sayesinde oluyor. Avrupa'ya da Ortadoğu'ya da yakınız ama onlar uzak. Onlar yalnız büyük çaplı ihraç siparişleri karşılayabiliyorlar, biz küçük miktarları da karşılayabiliyoruz. Bu piyasalarda Çin'le doğrudan fiyat rekabeti yaptığımız bir ürün olmadığı için devalüasyonun etkisi sınırlı olacaktır" şeklinde konuştu.

- "Önlem almak için süre var"-

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da Türk varlıklarının halihazırda artan risk primlerinden dolayı ciddi oranda satış gördüğünü ve yuanda yüzde 7'lere kadar çıkabilecek bir devalüasyonun piyasa tarafından kolaylıkla üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Türkiye'nin dış ticaret kompozisyonunun diğer gelişmekte olan ekonomilerin aksine Avrupa ile sıkı bir yapısı olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Genel olarak biz Avrupa'ya daha bağlı olduğumuz, ihracatımızı oraya yaptığımız için daha korunaklı durumdayız. Diğer gelişmekte olan ülkeler için ise problem var. Özellikle Asya'dakiler, Güney Kore, Endonezya gibi, ham madde ihracatçısı ülkeler için bu gelişme çok ciddi bir sıkıntı. Bu ülkelerin kurları ciddi baskı altında kalmaya devam edecektir" dedi.

Yuanda değer kayıplarının ancak yüzde 10 seviyesini aşması durumunda Türk ihracatı için bir risk teşkil etmeye başlayabileceğini, bunun da bir iki yılı bulacak bir vadede etkili olabileceğini savunan Yılmaz, bu sürenin önlem almak için yeterli olacağını kaydetti.

- "Devalüasyon devam ederse kur savaşları şiddetlenir"-

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Altay Atlı ise Çin'in bu girişiminin istenilen oranda başarı sağlama ihtimalinin düşük olduğunu ileri sürdü.

Çin'de ihracatın hız kesmesinin tek sebebinin yüksek değerli yuan olmadığını vurgulayan Atlı, şöyle konuştu:

"Yapısal birtakım sorunlar var. Birçok sektörde atıl kapasite var. Çin ihracat ürünlerinde katma değeri artırmaya çalışıyor, teknoloji içeriğini yükseltmeye çalışıyor ama henüz yolun çok başında. Rakamlara bakarsak örneğin uzunca bir süredir üretici fiyatları endeksinin sürekli düştüğünü görüyoruz. Arz tarafında ciddi anlamda sıkıntılar var. Bu şartlar altında yapılan devalüasyon, Çin'in ihracatına ne kadar ivme kazandırır bu şüpheli. Hal böyleyken Çin hükümeti devalüasyonlara devam eder mi? Bu da ihtimal dahilinde ancak sonucu kur savaşlarının şiddetlenmesi olacaktır."

AA