Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:50'de güncellendi)

Türk Liraso ve Malezya ringgiti, yatırımcıların dikkatlerinin Çin yuanından uzaklaşması ile birlikte, sert düşüşler gösterdi ve egelişen piyasa paralarınını içeren endeksin rekor seviyeye düşmesine yardımcı oldu.

Ringgit, Londra saati ile 08:21'de yüzde 2.8 aşağıda seyrederken, Türk Lirası'ndaki değer kaybı yüzde 0.5 oldu. Bununla birlikte, 20 gelişen piyasa parasını içeren gösterge yüzde 0.2 geriledi. Çin yuanı, Çin merkez Bankası'nın (PBOC) referans kuru Salı günkü devalüasyondan bu yana ilk kez artırmasının ardından düşüşünü durdurdu ve fazla değişmedi. Avrupa hisse senetleri ve Standard & poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları dalgalı seyrederken, Almanya tahvil fazileri yatay bir seyir izledi. Petrol yüzde 0.2 düştü.

Yatırımcılar, Çin'in şok devalüasyonu, durgun küresel talep ve ABD'de faiz artışı beklentisinin gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmasının etkisi ile, gelişen piyasa varlıklarını yeniden değerlendiriyor. Bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Güveni ve üretici fiyatları verileri, Fed'in ne zaman faiz artırımına gideceğine ilişkin işaret verebilir. Almanya ekonomisi, bugün açıklanan verilerin gösterdiği üzere, tahmin edileden daha yavaş büyürken, Fransa ekonomisi durgun kaldı.

Manila'da varlıklar bakımından Filipinler'in en büyük bankası BDO Unibank Inc.'nin şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Yuan devalüasyonu ve olası Fed faiz artışı oldukça volatil bir piyasa ortamı yarattı," dedi ve "Bu durum yatırımcıların riskten uzaklaşmasına neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

(11:50'de güncellendi)