Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, fiyatları altı yılın en düşük seviyesine çeken küresel arz fazlasının süreceğine dair işaretler ile Ocak'tan bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini kaydetmeye yaklaşıyor.

Petrol vadelileri 7 Ağustos’tan bu yana yedinci haftalık kaybını yüzde 4’e getirerek New York’ta Cuma günü yüzde 0.3 düştü. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Çarşamba günkü açıklamasına göre piyasadaki arz fazlası 2016 yılına kadar sürecek. OPEC geçen ay üretimin üç yıldan fazla bir zaman içerisinde en yüksek seviyeye ulaştığını açıklamıştı. Fiyat dalgalanma göstergesi Çin’den gelen haberlerle ikinci haftalık artış için dengede seyrediyor.

Petrol, OPEC üyelerinin üretime aynı düzeyde devam etmeleri ile Haziran ayında gördüğü zirvenin nerdeyse yüzde 30 altında düştü. Öte yandan devalüasyon endişeleri ve talep azalırken Çin’in Temmuz’da en yüksek seviyede gerçekleşen ithalatı satışların küresel arz fazlasını hafifleteceğine yönelik spekülasyonları arttırdı. 

Stuttgart’ta Landesbank Baden-Wuerttemberg analisti Frank Klumpp, telefonla yaptığı açıklamada “Ekonominin temelleri zayıf ve bu en az 2016 yılına kadar devam edicek. Yılın sonlarına doğru bazı kemer sıkma politikaları olucak fakat üreitm fazlası devam edicek. Belki fiyatlar geniş bir arz alabilmek için bu seviyede kalmak zorunda”  dedi.

NYMEX'te işlem gören Eylül vadeli Batı Teksas petrolü varil başına 42.12 dolardan işlem görmesinin ardından Londra saati ile 11:40’ta 11 sent düştü. Kontrat, daha önce 2009 Mart'ından bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 41.35 dolara gelmişti. Bütün vadelilerin üretim hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 40 altında işlem gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 21 aşağıda seyrediyor.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent gerileyerek varil başına 49.21 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü WTI 'a göre 7.08 dolar primle işlem gördü.

(15:50'de güncellendi)