Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11.35'te güncellendi)

ABD tahvilleri, emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon görünümünü aşağı çekmesi ve New York’ta beklenmedik bir şekilde azalan imalatın etkisiyle değer kazanıyor. Vadeliler ise ABD hisselerinin inişe geçeceği işaretlerini veriyor. Çin’in daha piyasa odaklı döviz kuruna yönelmesi gelişen ekonomilerdeki varlıkları düşüşe geçiriyor.

ABD Hazine tahvilleri dört günde ilk kez artış gösterdi, 10 yıl vadeli tahvil faizi dört baz puan düşerek New York saati ile 8:32’de yüzde 2.16 oldu. Standard & Poor’s 500 Endeksi'ndeki vadeli kontratlar yüzde 0.4 düşüş kaydetti. Bloomberg Emtia Endeksi, petrol ayı piyasasında gerilemeye devam ederken son 13 yılın en düşük seviyesinde seyretti. Malezya ringgiti 1998 yılından beri en düşük seviyeye ulaştı. 

ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksi Ağustos'ta -14,92'ye gerileyerek beklentinin oldukça altında gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin New York eyaletinin imalat sanayisini gösteren Empire State endeksi için tahmin medyanı +4.5 olmuştu. Endeks böylece 6 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Temmuz'da 3.86 seviyesindeydi.

Çin’in geçtiğimiz hafta şok etkisi yaratan para birimi devalüasyonu, yatırımcıları diğer gelişen piyasalardaki zayıflıklara odaklanmaya sevk etti. Bu gelişen piyasalar arasındaki Malezya ve Türkiye yer alıyor. Her iki ülke de politik kriz ile karşı karşıya. Çin Merkez Bankası başekonomisti Ma Jun’a göre yuan gelecekte muhtemelen iki yönde de hareket edecek. Pazartesi günü açıklanacak olan ABD imalat sanayi verisi Fed’in faiz artırımı zamanlaması ile ilgili ipucu verebilir.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli para birimi stratejisti Sam Tuck, “Geçtiğimiz hafta yuandan alınan ders, doların diğer Asya para birimleri karşısında değer kazanacak olmasıydı. Fed’in Eylül artırımı olasılığının yüzde 50 civarında fiyatlanması ile birlikte zamanlamada olası bir değişikliğe yönelik herhangi bir gelişme hemen etki ediyor” dedi.

(16:35'te güncellendi)