Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nden gelen ekonomik haberler son dönemde karışık bir seyir izledi. Yunanistan ikinci çeyrek dönemde sürpriz bir şekilde güçlü bir büyüme kaydetti. Ancak ardından Euro Bölgesi’nin en büyük üç ülkesinden gelen büyüme rakamları hayal kırıklığı yarattı.

Bloomberg’in 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete katılan 40 ekonomist, dünyanın en büyük parasal birliğinin durumu ve onun merkez bankası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

*Ekonomik görünüm yatay bir seyir izliyor

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 30’undan azı Euro Bölgesi’nin kısa vadeli görünümü ile ilgili iyimser bir bakışa sahip. Bu oran, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bu yıl yaptığı tarihi varlık alım programı açıklamasından bu yana en düşük olarak kaydedildi. Pek çok ekonomist programının para birliğini daha sağlıklı bir toparlanmaya sevk edeceğini ummuştu.

*Deflasyonal tehlikeden uzaklaşmış değiliz

Tüketici fiyatlarında yıl başında görülen korkunç düşüşlerin ardından AMB Başkanı Mario Draghi, “Para politikasını enflasyonu istikrarlaştıracak bir şekilde uygulayabiliriz ve uygulayacağız” dedi. Parasal genişlemenin başlamasından bu yana fiyatlar gerçekten de hafif de olsa yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre bu yıl negatif enflasyon görülmesi olasılığı üçte bir.

*Parasal genişleme (QE) yolunda

Ekonomistler yüzde 85’i AMB’nin Eylül 2016’ya kadar aylık 60 milyar euroluk (67 milyar dolar) varlık alım hedefini tutturacağını belirti. Ancak iyimserlikleri AMB’nin ekonomiyi desteklemeyi sürdüreceğini bilmelerine rağmen azalıyor.

Ekonomistlerin tahminlerine göre AMB’nin bilanço tablosu varlık alımlarının etkisiyle 3.3 trilyon euroya genişleyecek. Ancak genişleme Draghi’nin ilk belirttiğinden daha uzun sürebilir.

Öte yandan Pazartesi günü açıklanan veriye göre Euro Bölgesi'nin dış ticaret dengesi 21.9 milyar euro fazla verdi. Ekonomistler 23.1 milyar euro fazla verileceğini öngörmüştü.