Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine göre Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) yuanı desteklemek için müdahale yapması ile birlikte ülkenin Döviz rezervlerinin bir ay içinde yaklaşık 40 milyar dolarlık bir düşüş göstermesi bekleniyor.

28 stratejist ve traderın tahminlerinin meydanına göre dünyanın en büyük rezervinde varlıklar Temmuz ayı sonundaki 3.65 trilyon dolardan yılsonuna kadar 3.45 trilyon dolara gerileyecek. Anket geçtiğimiz hafta yuanın sürpriz şekilde devalüe edilmesinin ardından gerçekleştirildi.

Beklentiler 3 trilyon ile 3.71 arasında değişiklik gösteriyor. Yuanın 2015’in geri kalanında dolar karşısında yüzde 1.6 zayıflayarak 6.50 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Hong Kong’daki Citigroup Inc. stratejistlerinden Ken Peng, “Merkez bankası, para biriminin istikrarlı olduğundan emin olmak için önümüzdeki üç ayda döviz piyasasına sık sık müdahale edecek. Çin döviz rezervlerinin bir kısmını bu hedefe ulaşmak için harcayacak” dedi.

PBOC, yuanın değer kaybını sınırlandırarak sermaye çıkışını önlemeye çalışıyor. Ülke 20 yıldan uzun bir sürenin en yavaş ekonomik büyümesi ile mücadele ediyor. Yuana sağlanan destek ülkenin döviz rezervlerini yerken, varlıklar halen diğer ülkelerden üç kat yüksek seviyede. Rezervler geçtiğimiz 7 ayda 192 milyar dolar geriledi.

Para otoritesi geçtiğimiz hafta, 11 Ağustos’taki devalüasyonun 20 yılın en sert düşüşünü tetiklemesinin ardından aracı bankalar yoluyla yuan satın alımı yaptı. Son 4 ayda yuanın dolar karşısındaki 6.20’lik de facto sabit seviyesini koruyan PBOC, Perşembe günü değer kaybının sürmesi için bir temel olmadığını ve büyük dalgalanmaları önlemek için adım atabileceğini belirtti.

Yuan dolar karşısında, devalüasyonun ardından 5 günde yüzde 2.9 değer kaybetti ve 6.3947 seviyesine geldi.