Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in yuanı devalüe ederek küresel piyasaları sarmasının üzerinden bir hafta geçti. Çin geçtiğimiz haftaki kararı ile 20 yıldan uzun bir sürenin ilk önemli devalüasyonunu gerçekleştirmiş oldu. Piyasalarda yeni bir dönem açan hamle ile en sert darbeyi gelişmekte olan piyasalar aldı. Yuandaki devalüasyon Kolombiya ve Türkiye’nin para birimlerinde rekor düşük seviyelere inilmesine katkı sağladı.

İşte devalüasyonun ardından Lima’dan Kuala Lumpur’a en büyük değer kayıplarını veren gelişen piyasa para birimleri.

Ancak öncelikle daha göz çarpan durumları hatırlatmakta fayda var. Gerileyen petrol fiyatları ve Fed’in faizleri artıracağına yönelik beklentiler yuan devalüe edilmeden önce de yatırımcıların gelişmekte olan ekonomilerden geri çekilmelerine neden oluyordu. Yatırımcılar özellikle petrol üreticisi olan gelişen ekonomilerden çıkışa yöneliyor.  

Tüm önemli Asya para birimleri, zayıflayan yuanın bölgedeki diğer politika yapıcıları kendi döviz kurlarını devalüe etmeye zorlayacağı endişesi ile geriledi. Politika yapıcıların ucuzlayan Çin malları ile rekabet edebilir hale gelmek isteyecekleri varsayıldı. Malezya ringiti ve Endonezya rupiahı Asya finansal krizinin yaşandığı 1998’den bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Kolombiya pezosu dolar karşısında 3,000’in üzerine zayıflayarak rekor düşük seviyeye indi. Güney Afrika randı 2001’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türk Lirası üst üste 4. günde de rekor düşük seviyeye indi.