Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16.25'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, küresel ekonominin ABD’de faiz oranlarının artmasına dayanacak kadar güçlü olmadığı endişesi ile bu hafta ilk kez gerileme göstererek 3 günlük yükseliş dönemini sonlandırdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 14.03’te yüzde 1.3 geriledi. Endeks böylece Çin’in yuanı geçtiğimiz ay devalüe etmesinden bu yana gösterdiği en uzun süreli artış dönemini sonlandırmış oldu. Gösterge endeks, ABD’de işgücü piyasasının dirençli olduğuna işaret eden ve Fed’in faizi gelecek hafta artırması ihtimalini destekleyen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin ardından kayıpları genişletti.

Hisse senetlerinin volatilite göstergesi yüzde 1.4 yükselerek Pazartesi’den bu yana ilk artışı kaydetti. Hisseler, Çarşamba günü Çin piyasasındaki çalkantının sınırlandırılacağı iyimserliği ve Japonya Başbakanının açıklamasının ardından yükseliş göstermişti. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, gelecek yıl kurumsal vergilerin azaltılacağını belirtti. Asya hisselerindeki iki günlük ralli, ABD’de faizleri yükseleceği ve Çin’in ekonomik yavaşlaması endişeleri ile sonlandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi gerilerken, Japonya’da Nikkei 225 Stock Average Endeksi Çarşamba günkü kazançların birazını geri verdi. Endeks Çarşamba günü yüzde 7.7 yükselmişti.

Londra’daki Seven Investment Management fon yöneticilerinden Ben Kumar, “Çin’in çökmesi ve dünyanın parçalanması ile ilgili paniğin çoğunu durdurduk. Ancak sonraki soru şu: Küresel ekonomi Fed’in faiz artırımının üstesinden gelecek kadar güçlü mü?” dedi.

(16.25'te güncellendi)