Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırımcılar, bugün açıklanan büyüme ve cari işlemler dengesi verilerinin beklenenden daha iyi çıkmasına karşın, Türkiye'nin ekonomik zayıflamasının daha da sürebileceği düşüncesi ile temkinli.

Bu yıl gelişen ülke paraları arasında üçüncü en kötü performansı gösteren Türk Lirası bugün, beklenenden daha iyi çıkan ekonomik verilerin ardından kayıplarını geri almadan önce, yüzde 0.9 değer kaybederek rekor seviyeye indi. Hisse senetleri göstergesi BIST 100 Endeksi ise 24 Ağutos'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

Londra'da Nomura'nın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kredi strateji müdürü Tim Ash, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer güçlü GSYİH verileri ve beklenenden daha iyi cari denge rakamları varken Türk Lirası rekor düşük seviyelere geriliyorsa, gerçektenn de birşeylerin yanlış gittiğini anlarsınız," dedi ve "Temel makro hikaye tamam, hatta bazı konularda iyileşme var, ancak zayıf iç politika ve güvenlikten dolayı, yatırımcılar halen beklemede kalmayı tercih ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yabancı yatırımcılar, Haziran ayındaki seçimlerden sonra hükümetin kurulamamasının siyasi belirsizliği artırması ve bunun yanında, üç yıl süren ateşkesin de bozulmasından dolayı Türk varlıklarından çıktılar. 1 Kasım'da tekrarlanacak olan seçimler öncesi artan terör olayları, CDS'lerle ölçülen risk algılamasının üç yılın zirvesine çıkmasına neden oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çarşamba günü yaptığı konuşmada, gelecek seçim güçlü bir hükümet üretemezse, ekonomide zayıflamanın daha da artabileceği uyarısında bulundu.

"Kırılgan"

İstanbul'da Ing Bank stratejisti Pınar Uslu, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Volatilitenin sürmesini ve Türk Lirası'ndaki kırılganlığın devam etmesini bekliyorum," dedi ve "İçsiyasi belirsizlikler, güvenlik endişeleri ve küresel risk algılaması Türk Lirası'nın yönünü dikte ettirmeli" şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisi Nisan-Haziran döneminde yüzde 3.8 genişledi ve Bloomberg'in anketine katılan 16 analistin tahminlerinin medyanı olan yüzde 3.1'lik büyüme tahminini aştı. Cari işlemler açığı Temmuz ayında 3.15 milyar dolara genişledi. Bu veri için emdyan tahmini 3.55 milyar dolar açık şeklindeydi.

Ekonominin ikinci çeyrek boyunca büyümesi büyük ölçüde, ekonominin üçte ikilik kısmını oluşturan hanehalkı harcamalarından kaynaklandı. Yerleşiklerin harcamaları yıllık bazda yüzde 5.6 arttı ve bu 2013'ün dördüncü çeyreğinden bu yana en hızlı artışı işaret ediyor.

Özel sektör yatırımları ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.4 ile 2011'in üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. İstanbul'da Odeabank AŞ baş ekonomisti İnanç Sözer'e göre, bu artış beklenenden daha iyi çıkan GSYİH verisinin aradındaki nedendi.

İstanbul'da Akbank TAŞ stratejisti Evren Kırıkoğlu, Bloomberg'e telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Piyasa ilk tepkilerin yatışmasının ardından olumluya dönebilir, zira manşet rakamlar güçlü görünüyor," dedi ve "Ancak daha detaylı bakıldığında, büyümenin komposizyonu uzun dönemde sürdürülebilir değil. Büyüme büyük ölçüde iç tüketimden destek alıyor ve bu iç ve dış faaliyetlerin daha dengeli komposizyonuna ilişkim soruları ortaya çıkarabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yabancılar, Bloomberg'in Merkez Bankaları verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, Haziran seçimleri ile 4 Eylül'de biten hafta arasında, 3.3 milyar doların üzerinde Türk tahvili ve hisse senedi sattı. Ülkenin Güneydoğu bölgesinde artan terör olayları azalacak gibi görünmüyor. Türkiye ayrıca, beklenen Fed faiz artırımı öncesi, gelişen piyasaların geneline yönelik kötüleşen bekleyişlerden de olumsuz etkileniyor.