KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, fiyatları 6 yılın en düşük seviyesine iten küresel arz fazlası sorunu devam edeceği işaretleri ile haftalık kayıp vermeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1 kadar gerileyerek Perşembe günkü yüzde 4’lük yükselişi azalttı. Energy Information Administration’ın açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları 4 Eylül’de sona eren haftada yükselişi ikinci haftaya taşıdı. ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. ABD Senatosu’nda yapılan oylama Başkan Barack Obama’nın İran ile iş yapmaya verilen finansal cezaları hafifletmesine imkan sağladı ve bu durum petrol ihracatının artmasına yol açabilir.

Petrol, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin’de büyümenin yavaşladığı endişeleri ile iki haftadan uzun bir süre önce varil başına 40 doların altına inmesinden bu yana dalgalandı. Çin endişeleri küresel piyasalarda volatiliteyi tetiklemişti. Fiyatlar, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonu ile bu yılın Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 25’ten fazla aşağıda seyrediyor. Petroldeki gerilemede, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) öncü üyelerinin üretimi sabit tutması ve ABD stoklarının artması etkili oluyor.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Mymex elektronik işlemlerde, 45 sent kadar gerileyerek varil başına 45.47 dolar oldu ve Sydney saati ile 14.11’de 45.72 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 1.77 dolar yükselerek 45.92 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 13 altında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.7 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 6 sent kadar düşüş ile varil başına 48.83 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 1.31 dolar yükselerek ile 48.89 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.6 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.09 dolar seviyesinde.

Advertisement