Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından yetkililer, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımını geciktirmek yerine yakın zamanda yapması çağrısında bulundu. Fed politikası ile ilgili belirsizlik son haftalarda hisse senedi piyasaları ve para birimlerini aşağı çekmişti.

Endonezya Merkez Bankası’nın kıdemli başkan yardımcısı Mirza Adityaswara, “ABD para politikası yapıcıların ne yapacakları konusunda kafa karışıklığı yaşadığını düşünüyoruz. Belirsizlik karmaşa yarattı” diye konuştu.

Adityaswara, “Fed ne kadar çabuk bir karar verirse durum o kadar çabuk toparlanır ve ardından piyasaya faizleri bir veya iki kez artırıp duracakları beklentisi verebilir” dedi.

Adityaswara’nın değerlendirmeleri Dünya Bankası’nın uyarıları ile çelişiyor. Dünya Markası, Fed’in 2006’dan bu yana yapacağı ilk faiz artırım kararının gelecek hafta verilmesinin gelişen piyasaları istikrarsızlaştırabileceğini belirtmişti. Bankanın baş ekonomisti Kaushik Basu, Fed’in gelişen piyasalarda “panik ve karmaşa” oluşmaması için faizleri gelecek hafta sabit tutması gerektiğini savunmuştu.

Financial Times'ın haberine göre Fed politikası ile ilgili belirsizlik, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki gerilme ile birleşerek son aylarda gelişen piyasalara darbe vurdu. Hisse senedi piyasaları keskin düşüşler gösterirken, sermaye çıkışları arttı.

Peru Merkez Bankası Guvernörü Julio Velarde, “Gelişen piyasaların çoğunun Fed’in faiz oranlarını olabildiğince yakın zamanda artırmasını istediğini söyledi.

Velarde, Seul’a yaptığı bir ziyaret sırasında, “Faiz artırımının ne zaman geleceği ile ilgili belirsizlik Fed’in faiz artıracak olmasından daha fazla zarar veriyor” ifadesini kullandı.

Söz konusu yorum, Meksika’nın üst düzey merkez bankası yetkilisi Agustin Carstens’in değerlendirmesi ile benzerlik gösteriyor. Carstens, geçtiğimiz ay Jackson Hole’de Reuters’a yaptığı konuşmada, “ABD ekonomisinin güçlü olduğuna işaret eden bir faiz artırımı bizim için çok iyi bir haber olur” dedi.

Aynı konferansta Hindistan Merkez Bankası Guvernörü Raghuram Rajan, Wall Street Journal’a, “Erken bir hareketin gelmesi ve ilan edilmiş şekilde yavaş bir artırımın yapılması, Fed’in daha büyük bir sıkılaştırma yapmaya zorlanmasından daha tercih edilir bir durum” şeklinde konuştu.