Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in çelik üretimi Ağustos ayında yükseliş kaydederek hükümetin resmi askeri geçit töreni öncesinde aldığı fabrikaları kapatma kararından etkilenilmediğine işaret etti. Üretim artış göstermesi, dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin’in aşırı ihracat yaptığı endişesi yarattı.

Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pazar günü yaptığı açıklamaya göre ham çelik üretimi Temmuz ayından yüzde 1.7 artarak 66.94 milyon tona ulaştı. Üretim geçtiğimiz ay bir yıl önceye göre yüzde 3.5 geriledi. Diğer taraftan yılın ilk sekiz ayında yüzde 2 gerileyerek 543.02 milyon tona düştü. Çin dünya çeliğinin yarısından fazlasını üretiyor.

Çelik üretim bölgesi olan Hebei’deki fabrikaların II. Dünya Savaşı’nı anma törenleri öncesinde hava temizliğini iyileştirmek için kapatılması başka yerlerdeki üretimin arttığı anlamına geliyor. Fabrikalar, otomobil yapımından inşaata kadar pek çok alanda kullanılan çelik talebinin yurtiçinde zayıflaması ile güçlük çekiyor.

Çelik üretimindeki artış dünya çelik sektörüne rahatlama sağlamıyor. Küresel çelik sektörü Çin’den gelen ihracatın rekor seviyelerde olması ile zorlanıyor.