Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) verilerine göre gelişmiş ülke borçlanıcılarının ilk yarıyıl tahvil satışları en az 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, gelişmekten olan ülkelerin teklifleri yavaşladı.

BIS’e göre gelişmiş ekonomilerdeki borçlanıcılar Haziran ayı itibarıyla net 247 milyar dolarlık menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi.

Gelişen piyasa borçlanıcılarının net tahvil ihracı aynı dönemde 137 milyar dolar ile 2010’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. BIS para otoriteleri için bir merkez bankası görevi görüyor.  

ABD’nin finans dışı şirketleri 93 milyar dolar değerinde uluslararası tahvil ihraç etti. Geçtiğimiz yıl bu miktar 124 milyar dolardı. Çin’deki finans dışı şirketlerde büyük bir değişiklik görülmezken, Brezilya ve Güney Kore’de net düşüşler görüldü.

Basel, İsviçre merkezli BIS’e göre uluslararası şirketler, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programının euroyla borçlanma maliyetlerini aşağıda tutması ile euro cinsinden daha fazla tahvil ihraç ediyor. Apple Inc., Coca-Cola Co. ve General Electric Co. gibi şirketlerin tümü bu yıl euro cinsinden tahvil satışı yaptı.

Faiz oranlarındaki trans Atlantik fark, Avrupalıları yüksek getirili dolar cinsinden tahvile yatırım yapmaya teşvik ediyor. Verilere göre ABD tahvilleri ile bağı bulunan Avrupa exchange-traded fonlara giren sermaye yılın ilk yarısında 4.8 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl bu miktar 4 milyar dolar, 2013’te 3.4 milyar dolardı.