Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcılar Perşembe günü faiz oranları ile ilgili nasıl bir karar alırsa alsın, emtia yatırımcıları volatilitede yükseliş görülmesine hazırlıklı olmalı.

ABD’nin resmi verilerine göre spekülatörler, 18 emtia kaleminde fiyatlarda yükseliş görüleceği beklentisi ile açılan net uzun pozisyonları geçtiğimiz 8 haftanın 6’sında azalttı ve şu sıralar Haziran ayından bu yana en düşük seviyede iddiada bulunuyorlar. Bu durum emtiayı fiyat dalgalanmalarına karşı hassas hale getirebilir.

New York’taki Citi Futures Perspective enerji analistlerinden Tim Evans, “Volatilite, pozisyonların Fed toplantısı öncesindeki durumunun bir sonucu olarak artacak” dedi.

Faiz oranları 2008’deki finans krizinden bu yana sıfır ile yüzde 0.25 arasında tutuluyor. Traderlar, Fed’in faizi Perşembe günü artıracağına yüzde 30 seviyesinde bir ihtimal veriyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre faiz artırımının Aralık ayında gelmesi olasılığı yüzde 59 olarak fiyatlanıyor.

Toronto’daki TD Securities emtia stratejileri müdür Bart Melek, “Bloomberg Spot Dolar Endeksi geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 15 yükseldi ve yükselişi sürdürmesi bekleniyor. Bu durum geleneksel bir şekilde petrol için kötü haber niteliği taşır” diye konuştu.

altında yükseliş bekleyen yatırımcı dolardaki yükselişten tipik olarak endişe eder. Altın 1 ayın en düşüğüne yakın bir seviyeden işlem görürken, altın destekli exchange-traded fonlardaki (ETF) küresel varlıklar 2009’dan bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor. Oversea-Chinese Banking Corp. gibi bankalar altında değer kaybının süreceğini öngörüyor.

Sanayi metalleri, Çin’de talebin yavaşladığı endişelerinin hafiflemesi ve madencilerin üretimde indirim kararı almasının ardından 16-17 Eylül’deki Fed toplantısı öncesinde altından daha iyi durumda görünüyor.

Alabama'daki BB&T Wealth Management başkan yardımcısı Walter Hellwig, "Fed toplantısı emtia fiyatlarının yönünü belirleyecek" değerlendirmesi yaptı.