Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarca merakla beklenen Fed'in kritik faiz kararı yaklaşırken ABD'nin en büyük bankaları Fed  kararının ne yönde olacağına dair görüş ayrılığında.

Bank of America Merrill Lynch'te genel görüş Fed'in 25 baz puanlık artış yapacağı yönünde ancak bankanın küresel faiz ve Döviz birimi müdürü David Woo'ya göre Fed'in bu ay bir faiz artışı yapması 'hata' olur. Woo, "yalnızca ABD'nin ekonomik göstergelerine bakıldığında faiz artışı olmalı ancak ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen dünyanın da merkez bankası başkanı konumunda ve para politikası kararlarında politika yapıcıların daha çok uluslararası perspektifte bakması gerekli" diyerek görüşünü açıklıyor.

Woo'ya göre bu anlamda gelişmiş ekonomilerdeki düşük büyüme, emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle baskı altında olan gelişmekte olan ülkeler ve Çin ekonomisindeki kötüleşme de ddikkate alınmalı.

Woo, "ABD bugün küresel GSYH'nin sadece yüzde 15'ini oluşturuyor, bu da ABD için diğer ülkelerin de önemli olduğunu, dünyanın geri kalanı için de ABD'nin önemli olduğunu gösteriyor. Fed bu gerçeği göz ardı edemez" diye konuştu.

Woo ayrıca, "bu hafta faiz artışı olursa, Fed 20 yıl sonra ilk kez bu beklenti piyasada %100 fiyatlanmadan faiz artırmış olacak, bu da piyasalar için bir sürpriz olacak" yorumunu yaptı.

Fed'in kritik toplantısı yarın başlayacak, karar ise Perşembe günü açıklanacak.