Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya ekonomisi stres testine girmek üzere.

Fed'in Perşembe günü faiz artırıp artırmamasından bağımsız olarak, ABD'nin yaklaşık 10 yıl sonraki ilk sıkılaştırması oldukça yakın.

Bu durum, Çin'deki yavaşlamadan ve finans piyasalarındaki volatiliteden dolayı zaten sıkıntılı olan küresel ekonomi için bir güçlük oluşturuyor. Buna en duyarlı olanlar, ucuz dolara alışmış gelişen ülkeler ve bu ülkeler artık daha sıkı kredi ve yükselen dolar ile karşı karşıya.

Böyle bir uluslararası sıkıntı, Fed Başkanı Janet Yellen'ı politika planları konusunda ülke sınırlarının ötesiyle de iletişime geçmek durumunda bırakıyor.

Londra'da ING Bank NV şef uluslararası ekonomisti Rob Carnell, "Fed, görevi yalnızca ABD olsa dahi, dış reaksiyonun ne olacağını dikkate almak zorunda," dedi ve "Eğer Fed faiz artırımına giderse, bunun yumuşak olacağını ve zaten zorluklarla karşı karşıya olan diğer ekonomilerin altından halıyı çekmeyeceğini açık etmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Kargaşanın ön tadımı

Fed iki yıl önce, tahvil alımlarını azaltacağına ilişkin işaret vermesinin ardından hisse senetelrinde görülen satışlarla birlikte, mesajının denizaşırı piyasalarca hoş karşılanmazsa ne olacağının ön tadımını yaptı. Geçen ay, küresel piyasalar, ABD yetkilileri faiz artırmaya hazırlanırken, aynı zamanda Çin  ekonomisinde yavaşlamaya ilişkin endişelerina rtması sonucu küresel hisse senetleri sert düşüşler yaşadı.

1998'den bu yana dört faiz artırımından farklı olarak, Fed, küresel görünmün zayıflamakta olduğu bir dönemde, Uluslararsı Para Fonu (IMF) 2015 yılı için yüzde 3.1 olan büyüme tahminini düşürmeye hazırlanıkrne, harekete geçmeye yöneldi. Örneğin, 2004'te, ekonomi yüzde 5.4 büyüdü ve büyüme 2008 krizine kadar hiç yüzde 3.1'e düşmedi.

Bu konjonktür, ekonomistlerin neden faiz artırımını fazla desteklemediğini açıklıyor.

 New York'ta Bloomberg Intelligence baş ekonomisti Michael McDonough, "Yaklaşan sıkılaştırma çevrimi muhtemeşlen Fed'in tarihinde en az agresif sıkılaştırmalardan bir olacak ve politika normalleştirmesi birkaç yıllık bir süre alacak" şeklinde konuştu.

Washington'da Evercore ISI başkan yardımcısı Krishna Guha, "ABD dışındaki ülkelerin kötü etkilenme tehdidi, iç ekonomi güçlense bile, Fed'in bu hafta faiz indirimini ertelemesinin bir nedeni olabilir" dedi.

New York' Fed'in eski yetkililerinden Guha, "Federal Açık Piyasa Komitesi, piyasalardan gelişen ülkelere ilişkin sinyali ciddiye almalı," dedi ve "Gelişen piyasaların zayıflığının boyutu, faiz artırımı beklentileri ile gerçekleşen dolardaki güçlenme ve  hafife alınıyor gibi görünüyor, faiz artırım süreci ile birlikte dolardaki yükseliş, özellikle bu ikili arasındaki ilişki hafif alınıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de faizina rtırılması birkaç zengin ülkenin merkez bankacıları tarafından memnunlukla karşılanabilir, zira bu adım dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin güveni işaret eder ve yatırımcıların risk iştahını artırabilir