Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22.50'de güncellendi)

Merkez bankasının inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon, küresel büyüme görünümündeki belirsizlik ve finans piyasalarındaki çalkantının etkisiyle faiz artırımını ertelemesinin ardından ABD Hazine tahvilleri  yükseliş gösterirken, dolar 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi, Fed Başkanı Janet Yellen’in küresel ekonomideki risklere işaret etmesinin ardından kazançları sildi. 2 yıl vadelii tahvil faizi 6 ayın en büyük yükselişini kaydetti. Dolar 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Gelişen piyasa hisseleri değerlendi. S&P 500 Endeksi New Yor saati ile 15.32’de yüzde 0.3 geriledi ve erken saatlerdeki yüzde 1’lik yükselişi  sildi. Endeks Çraşmab günü itibarıyla u yıl yüzde 3.1 düşüş gösterdi.

New York’taki Miller Tabak & Co LLC hisse senedi stratejistlerinden Matt Maley, “Karar arkamızda kaldığına göre insanlar artık Ağustos’taki düzeltmeye yol açan problemlere odaklanacak. Bunlar Çin ve diğer gelişen piyasalardaki zayıflık ve karlar tarafında zor zamanların yaşanması” dedi.

JP Morgan Private Bank küresel yatırım uzmanı David Lyon, faiz kararının ardından “Piyasada küresel likiditenin yönü ile ilgili büyük bir belirsizlik var. İnsanlar mola veriyor ve ekonomik verilere görmek için beklemeye devam edeceklerdir” dedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren ve bugün sonuçlanan toplantısında politika faizini değiştirmedi ve bu gecikmenin inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon ve küresel ekonomideki belirsiz görünüm ve finans piyasalarında son dönemde görülen kargaşadan kaynaklandığını işaret etti.

FOMC, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyet üzerinde bir miktar sorun oluşturabilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı baskı oluşturacaktır" dedi.

Fed Başkanı Janet Yellen Fed yetkililerinin çoğunun bu yıl faiz artırımı beklediğini söyledi. Yellen, Ekim ayından faiz artırımının mümkün olabileceğini söyledi. Fed Başkanı, "Ekonomik koşulların yalnızca kademeli faiz artışlarını garanti edecek şekilde evrilmesini bekliyoruz" dedi.

Fed politika yapıcıları, gösterge federal fon faizini yüzde 0 - yüzde 0.25 bandında bırakma kararına ek olarak, işgücü piyasasında süregelen iyileşmelere karşın, enflasyonun halen yüzde 2 olan hedefe doğru kademeli olarak yükseleceği konusunda ikna olmadığı gösterdi. İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 5.1'e düşerek Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

(22.50'de güncellendi)