GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed kararı yansımaları, Çin’in konut fiyatları ve Yunanistan’da yaklaşan seçim. İşte Cum gününün önemli gündem maddeleri

Fed kararı yansımaları

Fed’in Perşembe günü faiz oranlarını artırmama kararı alması bu sabahtan itibaren piyasalara yansıdı. Faiz artırımının ertelemesi Avrupa Merkez Bankası’nın teşvik programını ivmelendirebileceği spekülasyonunu alevlendirdi, Avrupa tahvilleri yükseliş gösterdi. Japonya Merkez Bankası’dan ek genişleme geleceği beklentileri, yenin yükselmesini durdurmaya yeterli olmadı. 2 yıl vadeli ABD tahvil faizi, Fed açıklamasının ardından 2009’dan bu yana en büyük bir günlük ralliyi yaptı. Faiz ise yüzde 0.67 seviyesine geriledi.

Çin’in konut fiyatları

Çin’de yeni konut satışları hükümet tarafından takip edilen 70 şehrin 35’inde yükseliş gösterdi. Temmuz ayında bu sayı 31’di. Toparlanmada merkez bankasının Kasım ayından bu yana 5 kez faiz indirimine gitmesi ve konut alım sınırlandırmalarının gevşetilmesi etkili oldu. Verinin ardından Şanghay Borsası’nda emlak hisseleri yükseliş gösterdi.

Yunanistan’da seçim var

Yunanistan’da bu hafta sonu seçim yapılacak ve sonucu tahmin etmek oldukça zor. Böyle bir belirsizlikle birlikte 10 yıl vadeli Yunan tahvil faizleri bu sabah 2015’in en düşük seviyesine indi. Sonuçların Pazar akşamı açıklanması bekleniyor.

Deutsche Bank Rusya’dan çıkıyor

Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Rusya'daki kurumsal bankacılık ve menkul kıymetler faaliyetlerini sona erdireceğini, Rusya kurumsal finansman ve piyasa faaliyetlerini ise bankanın uluslararası merkezlerinden yöneteceğini bildirdi. Açıklamada, kapatma kararının karmaşıklığı, ücretleri, riskleri ve sermaye tüketimini azaltmak amacıyla alındığı kaydedildi. 

Fitch’in açıklaması bekleniyor

Fitch'in Türkiye'nin Cuma günkü kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmeyi es geçmemesi ve kapsamlı bir raporla büyümeye ilişkin 2015 ve 2016 öngörülerinin revize edilmesi bekleniyor. Fitch, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü en son 20 Mart 2015 tarihinde teyit ettiğini duyurmuştu. Kuruluşun Cuma, Türkiye'ye ilişkin 2015'teki ikinci değerlendirmesini yapması bekleniyor.

Advertisement