Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed'den üç yetkili, Cumartesi günü yaptıkları konuşmalarda, vadeli işlem traderlarının faiz artırımının 2016 yılına kalacağına ilişkin bahislerinin aksine, politika faizinin yıl sonundan önce artırılabileceği görüşünü savundu.

Fed yetkilileri, düşük işsizliği de içeren iç ekonomide süren iyileşmenin, küresel koşullar ve volatil finans piyasalarının olumsuz etkilerini giderdiğini belirterek, Fed'in bu yıl kalan iki toplantısının birinde faiz artırılmasına gidilmesi gerektiğini kaydettileri.

San Francisco Fe Başkanı John Williams, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Perşembe günü faizi değiştirmeme yönünde aldığı karardan sadece birkaç gün sonra, Cumartesi günü, ayrı ayrı görüşlerini dile getirdiler.

Merkez bankasının kararı ve buna yönelik müzakerelerin, faiz artırımına gidilmeyeceğinin bir işareti olarak, birçok Fed gözlemcisi tarafından çerçevesi çizildi ve yorumu yapıldı. Faizin sabit tutulma kararı ile birlikte, Fed uluslararası belirsizlikleri ve düşük seyreden enflasyonu işaret etti.

Williams, Armonk, New York'taki konuşması sırasında yaptığı konuşmada, "Zor bir karar olduğunu düşünüyordum, kısmen bize gelen kafa karıştırıcı sinyalleri yansıtıyordu," dedi ve  "Bir sonraki uygun adımının faizi kademeli olarak yükseltmek olduğunu ve artışın büyük ihtimalle bu yıl yapılacağını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Fed toplantı materyallerine göre, 17 politika yapıcıdan 13'ü hala 2015'te faiz artırımına gidileceğini düşünüyor. FOMC bu yıl bir daha 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık'ta toplanacak. Fed'in politika faizi 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuluyor.

FOMC'un bu yıl faiz artırımına gidileceğine ilişkin projeksiyonuna rağmen, federal fonlar faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratlarının mevcut fiyatlamasının işaret ettiği üzere, traderlar faiz artırımının, şimdi yapılmasından ziyade, 2016 yılına sarkmasının daha mümkün olduğunu söylüyor.

Karşı Görüş

Williams faiz oranının sıfır seviyesi yakınında tutulması yönünde oy kullanırken, gelecek yıla kadar oy hakkı bulunmayan Bullard, Cumartesi günü Nashville, Tennessee'de yaptığı konuşmada, bu toplantıda faiz artırılması gerektiği şeklinde görüş bildirdi.

Bullard, "Karara karşı görüş bildirdim" dedi ve "Faizi sabit tutmak yine halen, küresel makroekonomik belirsizliği azaltmak yerine belirsizlik yaratmış gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Bullard, "FOMC'un hedefleri özünde tutturuldu, ancak Komite'nin politika belirleyicileri acil moduna sıkışmış kalmaya devam ediyor" dedi.

Fed'in para politikası çerçevesinde ikiz amacı, maksimum istihdama ulaşmak ve yüzde 2 olarak hedef koyulan enflasyonun istikrarlı seyrini sağlamak. İşsizlik oranı Ağusto ayında yüzde 5.1'e düştü. Williams, ABD'nin tam istihdama bu yılın sonunda ya da 2016'nın başlarında ulaşmasını beklediğini söyledi. Buna karşı, enflasyon, Fed'in terih ettiği enflasyon göstergesinin Temmuz ayında sadece yüzde 0.3 seviyesinde kalması ile birlikte, baskı altında kalmaya devam etti.

Yukarı Baskı

Komite, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Son ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyeti bir anlamda olumsuz etkileyebilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı yönde ilave baskı oluşturacaktır" dedi.

Bullard, Cumartesi günkü konuşmasında, küçük çaplı bir faiz artışı olsa bile, politikanın büyük ölçüde genişlemeci kalacağını ve enflasyon üzerinde yukarı baskı oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Williams, son bir yılda güçlü dolar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün fiyat baskılarını aşağı yönde güçlendirdiğini, ancak bu etkilerin geçici olduğunu belirtti.

Enflasyon karşıtı şahin olarak, Lacker, Perşembe günkü toplantıda faizlerin artırılması yönünde muhalefet etti. Lacker, Cumartesi günkü açıklamasında, Fed'in sıkılaştırma konusundaki başarısızlığının "olumsuz etkilerinin" olabileceği uyarısında bulundu.

Lacker,  Richmond Fed'in internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Mevcut ekonomik koşullar ve orta vadeli görünüm dikkate alındığında, faiz hedefimizde bir artışa ihtiyaç var," dedi. Lacker, Fed'in Perşembe günkü kararına muhalefet eden tek üye konumundaydı.

Zor Karar

Hem Williams hem de Bullard, bir istihdam raporu ve bir tüketici fiyatları verisi dahşli şimdi ile Ekim arasındaki dönemde göreceli olarak sınırlı sayıda veri açıklaması olmasına karşın, Ekim ayındaki toplantıda fai artırımının mümkün olabileceğini kaydettiler.

Bullard, soru-cevap bölümünde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, "Çok fazla veri yok," dedi ve "Öte yandan, bu toplantıdaki karar zor bir karardı. Eğer koşullar garanti ederse, Fed Ekim ayında Fed 'harekte geçmeye hazır'" şeklinde konuştu.

Williams, basın mensuplarına, "Traderlar şimdilik Fed'in hareketine karşı konumda yer almalarına karşın, eğer piyasalar, yapıldığı zaman, faiz artırımını uygun bir şekilde algılamazlarsa, bu beni rahatsız etmez" dedi.