GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk Lirası ve tahviller, Merkez bankası'nın bugünkü toplantısında üst üste yedinci ay faiz değişikliğine gitmemesinin ardından değer kaybetti.

Türk Lirası dolar karşısında, politika yapıcıların faizi sabit tutmasının ardından, TSİ 14:08'de yüzde 0.7 zayıflayarak 3.0276 seviyesine indi. Kur bir ara 3.00 seviyesini yukarı kırmayı denedi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler faizlerde değişikliğe gidilmesini beklemiyordu. 10 yıl vadeli tahviillerin faizi 9 baz puan yükselerek yüzde 10.58'e çıktı.

Türk Lirası'nın son üç ayda yüzde 12 değer kaybetmesi ve enflasyonun Ağustos ayında yüzde 7.1'e hızlanması, Merkez Bankası'na değer kaybını önlemek için harekete geçmesi yönünde baskı oluştururken, politika yapıcıları geçen ay, Fed'in faiz artırımının hızına göre hareket edeceklerinin işaretini vermişti. Türk Lirası bu yıl gelişen paralar arasında en kötü performans gösteren ikinci para konumunda.

London Capital Group analisti İpek Özkardeşkaya, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Para politikasında statüko, lira ve lira bazında tahvillerde satış baskısını sıkı tutmalı," dedi ve "Lira tutanlar, yükselen enflasyon baskısı ve seçimler öncesi artan siyasi risklerden dolayı, daha fazla risk primi talep ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Türk Lirası geçen hafta, kısmen eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve seçim hükümetinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in seçimlerde aday gösterilmesinin yaratttığı olumlu hava ile birlikte değer kazandı ve sekiz hafta süren bu yüzyılın en uzun haftalık kayıp dönemini sonlandırdı. Babacan, son 10 yıldır hükümetin ekonomi takımının lideri olarak görülürken, Şimşek ise mali disiplin ve borçların azaltılmasından dolayı takdir topladı.

Liranın geçen haftaki yüzde 1.4'lük yükselişi ayrıca, terör örgütü PKK'nın, son dönemlerde artan terör saldırılarından sonra hükümete görüşmeler için hazır olduğunu belirtmesinden de kaynaklandı.

Advertisement