Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, emtia fiyatlarındaki düşüşün ham madde üreticilerinin hisselerine satış getirmesi, biyoteknoloji hisselerine gelen satışların derinleşmesi ve Volkswagen AG'nin dizel emisyon testlerini yanıltma skandalının küresel otomotiv hisselerinde sarsıntı yaratması ile birlikte geriledi.

Fiat Chrysler Automobiles NV, yatırımcıların otomotiv endüstrisine ilişkin endişeleri ile birlikte yüzde 5.7 düşerken, Ford Motor Co. ve General Motors Co. en az yüzde 1.9 geriledi. Monsanto Co. ve Alcoa Inc., emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.3'ten fazla değer kaybetti. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, Pazartesi günkü yüzde 4.4'lük kaynbının ardından dün de yüzde 1.7 geriledi. Google Inc. ve Facebook Inc. en az yüzde 1.5 kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 1.2 düşüşle 1,942.74 puandan kapandı. Endeks gün içinde yüzde 1.9 kadar düştükten sonra seans sonuna doğru kaybının bir kısmını geri aldı. Endeks böylelikle son dört günde üçüncü kez düşmüş oldu. Dow Jones Endeksi 179.72 puan ya da yüzde 1.1 düşüşle günü 16,330.47 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.5 düştü. Amerikan hisse senedi piyasalrında dün yaklaşık 7.3 milyon hisse senedi el değiştirdi. Bu son üç ayın ortalamasına yakın.

Advantus Capital Management başkan yardımcısı Joseph Betlej, "Makro belirsizlik ve fazla makro veri olmaması ile birlikte, volatilitede bir artış olduğunda, bu durum yatırımcı belirsizliğine neden olur ve her kötü haber piyasayı sarsabilir," dedi ve "Bu durum geçen haftaki Fed toplantısının devamı. Dün yalnızca küçük bir sıçrama gerçekleşti" şeklinde görüş bildirdi.