Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, fiyatları son bir ayın en yüksek seviyesine yükselten altın boğalarına "dur" dedi.

Yellen Perşembe günü yaptığı konuşmada, merkez bankasının bu yıl faiz artırımına gitme yolunda olduğunu söyledi. Yellen'ın mesajı, geçen haftaki toplantıdan bu yana, bazı Fed yetkikilerinin bu yıl faiz artırımına gideceği yolunda yaptıkları yorumlarla uyumluydu. Fed geçen haftaki toplantısında, enflasyonun hedefin altında seyretmesine ve Çin'deki yavaşlamanın etkilerine ilişkin endişeleri işaret ederek,  politika faizini rekor düşük seviyede tutma kararı aldı.

Altın geçen hafta, Fed'in faizi sabit tutma kararının ardından yüzde 3.1 yükseldi ve Ağustos ayının ortasından bu yana ilk kez haftalık bazda yukarı yönde hareket etti. Yüksek faizler, tahviller gibi faiz ödemeyen ya da hisse senetleri gibi getiri sağlamayan altının cazibesinin azalmasına neden oluyor. Altı ayrıca Cuma günü, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösteren veri sonrası faiz artırımı endişelerinin güçlenmesinden dolayı da düştü.

New York'ta HSBC Securities (USA) Inc. analisti  James Steel, "Altının düşmesininin bir nedeni, en azından, faizin nihayetinde yükseltileceğini onaylıyor görünen Yellen'ın yorumalrıydı," dedi ve "ABD GSYİH büyümei de hafifçe daha iyiydi ve bu da altının üzerinde baskı oluşturdu, zira bu durum faiz artırımı için bir miktar cephane sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New Yok Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,145.60 dolardan kapandı. Metal böylelikle son üç günde ilk kez geriledi. Altın Perşembe günü 1,156.40 dolara kadar çıakrak 24 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Fed fonları vadeli kontratları, Yellen'ın açıklamaları ile çelişen sonuçlar verdi. Bu kontratlara göre, Fedîn yıl sonuna kadar faiz artırma ihtimali, Perşembe günkü seviyesi olan yüzde 49'dan yüzde 44'e düştü. Faiz artırımı ihtimali Ocak ayı için, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yüzde 52'ye çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi son altı günde beş kez yükseldi ve Temmuz ortasından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.1 düşüşle ons başına 15.111 dolara geriledi. Ocak vadeli platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 951.30 dolara inerken, Aralık vadeli palladyum yüzde 1.7 tırmanarak ons başına 667.60 dolara çıktı.