Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15.00'da güncellendi)

Avrupa hisselerinin Cuma günü ralli yapmasını sağlayan iyimserlik kısa ömürlü çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 12.36’da yüzde 1.2 geriledi. Büyüme endişeleri, Çinli sanayi şirketlerinin karlarında yaşanan 4 yılın en sert düşüşünün ardından yeniden alevlendi. Emtia üreticileri 2009 yılından bu yana en düşük seviyelere yöneldi. 2011 yılından bu yana en kötü haftayı geçiren otomobil üreticileri yüzde 3.4 daha düştü.

Avrupa hisseleri Cuma günkü iyimserliğin etkisiyle yükseliş gösterdi, Stoxx 600 yüzde 2.8 ralli yaparak 1 aya yakın bir sürenin en büyük artışını kaydetti. Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü son dönemde piyasada yaşanan çalkantının ABD toparlanmasını raydan çıkarmayacağı sinyali verdi. Ancak hisselerde görülen artışlar ikinci haftalık düşüşü silmede yeterli olmadı. Avrupa’nın gösterge endeksi Cuma günü itibarıyla Nisan ayında ulaşılan 2015 zirvesinden yüzde 16 düşüş gösterdi. Endeks Perşembe günü 8 ayın en düşük seviyesini gördü.

Küresel büyüme ile ilgili endişeler şirket karlarını olumsuz etkilemeye başladı. Citigroup Inc. tarafından derlenen verilere göre kar tahminlerinde yapılan indirimler, yükselişleri 3 yılın en yüksek seviyesine aşıyor ve kötümserlik finansal krizden bu yana görülmemiş seviyelere ulaşabilir.

Londra’daki Seven Investment Management baş yatırım stratejisti Rosamunde Price, “Ekonomik toparlanmanın cansız olduğu görülüyor. İnsanlar küresel büyümenin zirve seviyeyi görmüş olduğu, durağanlaştığı ve aşağı yöneldiğinden endişeleniyor.” dedi.

(15.00'da güncellendi)