Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası, Çin'deki yavaşlamanın küresel büyümeyi tehdit etmesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşü enflasyonu kontrol altında tutmasının etkis ile, ekonomiyi desteklemek için politila faizini beklenenden daha fazla düşürdü.

Başkan Raghuram Rajan, Mumbai'deki Banka'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge repo faizini yüzde 7.25'ten yüzde 6.75'e düşürdü. Bu hareket, Bloomberg'in anketine katılan 52 ekonomistten yalnızca biri tarafından doğru tahmin edildi. 42 katılıncı çeyrek puan indirim beklerken, dokuz katılıncı değişiklik beklemiyordu.

Rajan, "Son gözden geçirmemizden bu yana zayıflayan küresel aktivite, emtia fiyatlarının bir süre daha baskı altında kalacağını işaret ediyor," dedi ve güçlü iç talebin zayıf küresel talebin yerine geçmesi gerektiğini ve para politikasının mevcut koşullarda olabildiğince gevşek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Rajan ayrıca, "Yatırımlar, parasal teşviğin boyutu hakkında daha fazla açıklık olursa, aktarım yavaş olsa bile, muhtemelen daha güçlü tepki verecek," dedi.

Rajan, yavaşlayan büyüme ve enflasyonla birlikte, Başbakan Narendra Modi hükümetinin Asya ülkeleri arasında en yüksek seviyelerden birinde bulunan borçlanma maliyetlerini indirme konusunda baskısı altındaydı. Rajan, enflasyonu Ocak ayına kadar yüzde 6, bir yıl sonra yüzde 5 ve 2018 baımda yüzde 4 civarında tutmayı hedefliyor.

Rajan, Ocak ayı hedefinin muhtemelen tutturulacağını ve şimdi dikkatlerin enflasyonu Mart 2017'ye kadar yüzde 5 civarına indirmeye çevrildiğini belirtti.