Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar gelişmekte olan ekonomilerden üçüncü çeyrek dönemde 40 milyar dolar çekti. Yatırımcının gelişen piyasalardan kaçışı küresel finansal krizden bu yana en hızlı tempoda gerçekleşiyor.

Çeyrek dönemlik çıkış 2009’dan bu yana ilk ve 2008’in son üç aylık döneminden bu yana en büyük olarak kaydedildi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre traderlar 2008’in son çeyreğinde 105 milyar dolarlık varlık satışı gerçekleştirmişti.

Gelişen piyasalardan yaşanan çıkış, Çin büyümesinin yavaşladığı sinyali veren veriler, emtia fiyatlarının gerilemesi ve Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaşması ile birlikte gerçekleşiyor. ABD’de faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede olması gelişmekte olan ülkelerdeki riskli varlık talebini destekliyordu.

IIF’nin Salı günü açıkladığı verilere göre satış dalgasının yaklaşık 19 milyar doları hisse senetlerinde yaşandı. Kalan 21 milyar dolarlık satış ise tahvillerde görüldü.

MSCI Gelişen Piyasa hisseleri geçtiğimiz 3 aylık dönemde yüzde 20 geriledi ve 4 yılın en sert düşüşünü göstermeye hazırlanıyor. Bank of America Corp. endekslerine göre gelişen ülkelerin yerel para birimi cinsinden tahvilleri, üçüncü çeyrekte dolar bazında yüzde 6.6 gerileyerek çeyrek dönem bazında 2011’den bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi. Brezilya’dan Güney Afrika’ya para birimleri değer kaybederken, 20 para biriminin bulunduğu göstergeyi rekor düşük seviyeye itti.

New York’taki Krane Fund Advisors LLC direktörü Brendan Ahern, “Gördüğümüz reaksiyon oldukça ciddi ancak zararın çoğu görülmüş olabilir. Yatırımlardaki artışın yavaşlaması, düşen emtia fiyatları ve doların güçlenmesi gelişen piyasalara olumsuz yansıyor” dedi.