Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Konut Fiyatı Endeksi'nin (TKFE) temmuzda yıllık bazda yüzde 18,76 yükselmesi dikkati çekerken, sektör temsilcileri artışın nedeni olarak kurdaki yükselişi ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor.

Müteahhitler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan TKFE'deki artışı AA muhabirine değerlendirdi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar. Yansıtmak durumundalardı da dolayısıyla piyasa direnebildiği kadar fiyatları yansıtmamak için direndi ama artık artışlar görülmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomideki dalgalanmanın maliyetleri artırdığına dikkati çeken Ağaoğlu, iç piyasada satışların yolunda gittiğini söyledi.

Ağaoğlu piyasada konut satışlarının önceki yıla göre artış gösterdiğini belirterek, gayrimenkul ve yapı sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olmayı sürdüreceğini kaydetti.

"Konut satışları tüm olumsuzlara rağmen arttı"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de temmuz ve ağustos ayındaki konut satışı artışının gözle görülür şekilde hissedildiğini söyledi.

Konut satışlarının tüm olumsuzluklara rağmen temmuz ve ağustos aylarında 2013 ve 2014'e göre daha iyi olduğunu dile getiren Demir, bu konut alımlarında nakit kullanım oranının artmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Demir, faizlerin yükselmesi nedeniyle insanların nakit kullanarak ev almaya başladığını belirterek, dolar ve altının yükselmesiyle buradan gelen paraların konuta yöneldiğini anlattı.

Konutta son dönemde yatırımcıdan ziyade oturumcuların alım yaptığını bildiren Demir, 2013 sonunda başlayan ve geçen yıl devam eden sorunlara rağmen Türkiye'nin kalkınmasında en önemli unsur olan konut sektörünün gerilememesinin kendilerini çok sevindirdiğini aktardı.

"Bazı inşaat malzemelerine yüzde 150 zam geldi"

Hamit Demir, Türkiye konut fiyatı endeksinin temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,76 artmasına ilişkin şunları söyledi.

"2013'ün sonuna doğru doların yükselmesiyle birlikte inşaat malzemeleri 2-3 ayda yüzde 25'lere yakın zam aldı. Daha sonra 2015'in haziran ayı ve sonrasında yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle doların çıkmasıyla beraber yüzde 35'lere varan gizli zamlar oldu. İnşaat imalatında kullanılan malzemeye 1,5 yılda yüzde 50'ye yakın zam geldi. Biz de bunu ister istemez yansıtmak zorundayız. Yansıtmazsak çarkı döndüremeyiz.

Ancak asıl konut zamlarının yaşanacağı günler gelecekteki günler. Çünkü şu an inşaat malzemelerine halen zam geliyor. Dur durak bilmiyor. İki sene önce 68-70 liraya aldığımız betonun metreküpüne şu anda 150 lira ödüyoruz. Baktığınızda bazı malzemelere yüzde 150 zam gelmiş. Bir de artık çok lüks konutlar, akıllı evler üretiliyor. Bir daireye iki otopark veriliyor. Bunlar ister istemez yansıyor fiyatlara. İnşallah 1 Kasım'da güzel bir hükümet kurulur biz de eski güzel günlere döneriz."

"Artış tamamen kura bağlı"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ise artışın tamamen kura bağlı olduğunu belirterek, "Çünkü şu anda maliyetlerde reel büyük bir artış yok. Biz bunu daha önce de dile getirdik. Aslında kurun inşaat malzemeleri veya maliyetine etkisi birincil konuların başında gelmiyor" dedi.

İnşaat malzemesi sektörünün daha çok yurt içi hammadde ve işçilikle üretildiğini, ithal katkının az olduğunu dile getiren Hinginar, "Dolayısıyla maliyetlerden kaynaklı bir artış değil. Tamamen kura dayalı bir artış yaşandı" ifadelerini kullandı.

Hinginar, temmuz TKFE değerlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul'da yaşanan yüzde 26,60 oranındaki artışa ilişkin, İstanbul'un her şeyde birincil öncelikte etkilendiğini, fiyat hassasiyeti açısından da her zaman en öne çıktığını aktardı.

İstanbul'da yaşanan bu artışı "doğal" olarak nitelendiren Hinginar, "Genel olarak Dövize endeksli fiyat yansımaları ağırlıklı olarak İstanbul'da gerçekleşiyor. Bu çok doğal. Fiyatların artmasının bir diğer sebebi de dövizle satış" diye konuştu.

"Yükselişte ana neden tüketicinin konut alma isteği"

Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da "Fiyatların yükselmesindeki ana neden tüketicinin konut satın alma isteğinin hep ön planda olması ve bu isteği hızlandıran en önemli etkenin yükselen döviz fiyatları nedeniyle konut fiyatlarında yakın gelecekte mecburen olacak fiyat artışlarıdır" dedi.

Henüz konut maliyetlerin fiyata yansımadığını dile getiren Baygan, satış fiyatlarına maliyetlerin mecburen yansıyacağını, bugün ev alanın kazanacağını aktardı.

Baygan, emlak alım satımında değişmeyen bir kural olduğunu kaydederek, bu kuralın "alan daima mutludur satan daima mutsuzdur" olduğunu söyledi.

"Gerileme beklemek için mantıklı hiçbir neden yok"

Konut fiyatlarının artmasında "Fed'in ekim ve kasım aylarında faiz artırmasının beklenmesi ve buna bağlı olarak bugün 1,25 civarında olan konut kredi faizlerinde beklenen yükselişin" rolü olduğunu aktaran Baygan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Nereden bakarsanız bakın konut fiyatlarında gerileme beklemek için elle tutulur mantıklı hiçbir neden yok. Yılda en az 600 bin yeni talep olduğu da bir başka gerçek. Özetle son 10 veya 20 yıldır çok yanlış bir nokta değilse hiçbir konut alım kararı zarar ettirmemiş. Son yılın 18 ve 26 gibi şehirler bazındaki artışı bile enflasyon düşünce nette en azından mevduat faizi net kazancından yüksek. Konut alım kararı Türk tüketicisinin vazgeçilmezi olmaya devam edecektir."

AA