Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin’in imalat sanayi verisinin istikrarlaşma sinyali vererek riskli varlık talebini desteklemesi ile yükseliş gösteriyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13.26’da yüzde 1.5 yükseldi ve Çarşamba günkü yüzde 2.3’lük toparlanmayı genişletti. Endeks geçtiğimiz çeyrek dönemde yüzde 15 düşüş gösterdi ve 2011’in aynı periyodundan bu yana en kötü performansı sergiledi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi üçüncü çeyrekte önemli küresel endeksler arasındaki en büyük gerilemeyi kaydetti. Çin piyasaları tatil nedeniyle bir hafta boyunca kapalı olacak. Hong Kong piyasaları Cuma günü yeniden açılacak. Japonya’da Topix Endeksi yüzde 2.5 yükseldi. Endeksi 6 çeyrek dönemden bu yana ilk kez üç aylık bir düşüş gösterdi.

Resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), eylül ayında 49.8 seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin, Ağustos ayındaki seviyesi olan 49.7'de çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğu anlamına geliyor.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli ekonomistlerinden Sharon Zollner, “Küresel risk duyarlılığı neredeyse günlük bazda iyimserlik ve kötümserlik arasında dalgalanıyor. Gergin piyasa katılımcıları Ağustos ayında görülen volatilitenin kötü bir hatıra mı yoksa daha büyük bir sorunun işareti mi olduğunu değerlendiriyor” dedi.