Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro ve yen, yatırımcıların ABD’nin aylık istihdam verisi öncesinde güvenli varlık olarak nitelendirilen para birimlerinden uzaklaşması ile zayıflıyor. Eylül ayına ait istihdam verisi, Fed’in faiz oranlarını artırma tarihini belirmesinde etkili olabilir.

Dünya genelinde hisse senetlerinin yükseliş göstermesi ile euro düşüş gösteriyor. Euro dolar karşısında düşüşü 3. haftaya taşımaya hazırlanıyor. Eurodaki söz konusu gerileme dönemi Mart ayından bu yana en uzun olarak görülüyor. Euro ve yen, yatırımcıların hisse senedi ve emtia piyasalarındaki kayıpların etkisiyle güvenli liman arayışına girmelerinin ardından dolar karşısında son çeyrek dönemde en iyi performansı sergileyen para birimleri oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ABD’li işverenlerin Eylül’de 201,000 istihdam sağladığına işaret ediyor.

Tokyo’daki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejistlerinden Lee Hardman, “Risk duyarlılığında geçici bir iyileşme var. Euro ve yen, riskten kaçışın yaşandığı son dönemde güvenli liman olarak işlem gördü. Ancak bu koşulların hafiflemesi ile birlikte euro ve yendeki yükselişlerin terse döndüğünü görüyoruz. İstihdam verisi, piyasaların sıkılaştırma ile ilgili beklentilerinde büyük bir değişime yol açmayacak” dedi.

Euro dolar karşısında Londra saati ile 10.35’te 1.1164 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında 134.12 yen seviyesinde yatay seyretti. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 120.13 yene geldi.