KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in faizi bir süre daha düşük seviyede tutacağı beklentisi ile, Avrupa'dan gelişen piyasalara, hisse senetlerinde görülen ralliye katılırken, zayıflayan dolar emtia grubundaki yükselişleri destekledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yükselişini beşinci güne taşıdı ve bu yılın en uzun süreli rallisini gerçekleştirmeye yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi iki haftanın zirvesine çıktı. Aralarında bakır ve petrolün de bulunduğu emtia grubu yükseldi ve Bloomberg Emtia Endeksi 21 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü üçüncü güne genişletti ve ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2 yakınında kaldı.

Londra'da Blackfriars Asset Management'tan Tany Hann, "Beklentide bariz bir iyileşme görüyorum, özellikle oldukça düşük seviyeden," dedi ve "Bu bazı yatırımcıların düşüş beklentisi ile açtıkları pğozisyonları kapatmalarına neden olacak ve yükselişler daha da artacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali, ABD verilerinin Eylül ayında tarım dışı istihdamın beklenenin altında arttığını ve ücretlerde değişiklik olmadığını göstermesi ve bunun sonucu, politika yapıcıların küresel ekonomideki toparlanmaya yardımcı olan teşvikleri kaldırmayı bir süre daha erteleyeceği spekülasyonunun güçlenmesi sonucu yüzde 8'e düştü. Vadeli işlem traderları Fed'in sıfır seviyesi yakınındaki faizi Mart ayına kadar değiştirmemesini beklerken, yatırımcılar, gelişen piyasa varlıklarına ve yüksek faizli paralara dönüyor.

(16:50'de güncellendi)

Advertisement