KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları gittikçe artan bir biçimde aynı sonuca varıyor: Küresel çapta merkez bankası yetkililerinin çabaları dünyanın ekonomik sıkıntıları ile mücadele etmede yeterli olmuyor

Dünya tahvil piyasasının enflasyon görünümü, yüzlerce faiz indirimi ve trilyonlarca dolarlık parasal genişlemenin ardından dahi, en son finansal kriz döneminde görülen düşük seviyelere yöneliyor. ABD, Avrupa, İngiltere ve Japonya’da enflasyon beklentileri, merkez bankalarının en son tur tahvil alımlarına başlamadan önceki seviyesinden daha zayıf seyrediyor.

Bu durum yatırımcılarını Fed’in faiz oranlarını bu yıl artırması ihtimalini düşürmeye itiyor. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası’nın para politikasını gelecek yıllarda yetkililerin tahminlerinden daha az sıkılaştıracağına yönelik iddialar artıyor. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın, yetkililerden gelen ters yönde açıklamalara rağmen, deflasyonal baskılar karşısında parasal genişlemeyi ivmelendireceği spekülasyonu da yükseldi.

State Street Corp. Kuzey Amerika makro strateji müdürü Lee Ferridge, “Para politikasına inançta eksiklik var, faizleri sıfıra indirdiniz, para basıyorsunuz ve enflasyon hala düşük. Bu da riskten kaçılan bir ortam yaratıyor” dedi.

Son gelen ekonomik veriler, majör merkez bankalarının daha fazla adım atması gerektiği çağrılarını yineletti. Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları beklenmedik şekilde gerilerken, Japonya’da deflasyon yeniden ortaya çıktı. ABD’de ücret artışları duraksadı. Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, kuruluşun dünya ekonomisi görünümünü düşürmeye hazırlandığı sinyali verdi.

Advertisement