Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, 5 ayın en uzun süreli yükseliş dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Para birimleri, ABD’de Eylül ayı istihdam verisinin beklentilerden zayıf gelmesi ile güçlendi. İstihdamdaki zayıflık Fed’in faiz oranlarını bu yıl artıracağına yönelik iddiaları düşürdü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 yükselerek Hong Kong saati ile 12.53’te 813.85 puana geldi ve yükselişi 4. güne taşıyor. Endonezya hisseleri yüzde 2.7 değerlendi, rupi iki haftanın en büyük artışını kaydetti. Kumho Petrochemical Co., emtia fiyatlarının yükselmesinin ardından materyal hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri, hükümeti hedefli desteği ile yüzde 2.5 prim yaptı. Hindistan hisseleri 6 haftanın en yüksek seviyesine yöneldi. Güney Kore vonu dolar karşısında iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD’de Eylül ayına ait istihdam verisinin 142,000 artış ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından Fed’in faizi bu ay artırması ihtimali yüzde10’un altına geriledi. Fed’in Aralık ayında harekete geçmesi olasılığı bir hafta önceki yüzde 43 seviyesinden yüzde 33.4’e indi. Traderların ABD’de sıfıra yakın olan borçlanma maliyetlerinin artış zamanlamasını değerlendirmesi ile riskli varlıklara olan talebi destek buldu.

Bangkok’taki MFC Asset Management Pcl başkan yardımcısı Chakri Puechpan, “ABD’de faiz artırımının erteleneceği iyimserliği hisse senetlerine güveni destekledi. Ancak bu ralli geçici olabilir. Çünkü yükselişlerin çoğu son dönemdeki düşüşlerden görülen toparlanma kaynaklı. İhtiyatlıyız ve emtia gibi döngüsel sektörlerdeki şirketlerden uzak duruyoruz” dedi.