GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 3. çeyrekte büyümenin arzu edilen seviyede olmayacağını söyledi.

Bloomberg HT'ye konuk olan Bakan Fikri Işık 7 Haziran'daki seçimlerin sonrasında belirsizlik sürecinin tüketici beklentilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Işık "Yılın 3. çeyreğinde büyüme arzu ettiğimiz seviyede olmayacak, bunun da ana sebebi belirsizliğin tüketici davranışlarına olan etkisi olacak. Benim kanaatim, eğer siyasi istikrarı tesis edersek yılın son çeyreğinde tahminimizin de üzerinde bir büyüme yakalayabiliriz" diye konuştu.  

Işık güçlü bir siyasi istikrar oluşması durumunda gelecek yıl %5'e yakın bir büyüme olabileceğini kaydettti.

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi'ne ilişkin de yorum yapan Işık, Seçim Beyannamesi'nin iki temel özelliği olduğunu söyledi ve, "Beyanname, AK Parti'nin seçime girdiği her dönemdeki hazırladığı en geniş kapsamlı seçim beyannamesi, bu açıdan önemli. İkincisi bu seçim beyannamesiyle toplumun hemen hemen tüm kesimlerine dokunmuş olduk. Yani emekliden köylüye çiftçiye, kadından esnafa, genç kardeşimizden yaşlılarımıza kadar toplumun her kesimine dokunan ve vaatlerin daha somutlaştığı bir seçim beyannamesi hazırladık" diye konuştu.

Kurdaki artış ve ihracata etkisini değerlendiren Işık konuya ilişkin olarak "Kurdaki artış normal şartlarda ihracatçıya yarar, ancak kurdaki oynaklık dünya ticaretindeki hacmi daraltıyor. Özellikle Türkiye'nin son dönemde dünyanın olumsuz konjonktürüne rağmen ihracat performansı fena değil. Değer bazında Euro/Dolar 'dan dolayı kaybımız var ancak miktar bazında ihracatımız artıyor. Türkiye'nin ihracatını özellikle avrupa seviyesinden daha iyi noktada tutması bir başarıdır" açıklamasını yaptı.

Işık, Suriyeli mülteciler sorununa da değindi. Mültecilere yaklaşık 8 milyar dolar harcandığını kaydeden Işık, Suriye'de kalıcı barış sağlanması halinde Türkiye'nin en fazla ekonomik payı alacağını belirtti.

Advertisement